Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

16 september
— 20 mei 2024
Julius Caesar
Ik kwam, ik zag en ging ten onder
Met de titel ‘Julius Caesar, Ik kwam, ik zag en ging ten onder’ brengen wij onze allereerste tentoonstelling in H'ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar. Van zijn beroemde opkomst als gewone Romeinse burger tot gelauwerde generaal, helemaal tot aan zijn beruchte ondergang en uiteindelijk tot zijn moord. Ontdek alles over zijn verbond (en affaire) met Cleopatra en hun nalatenschap. Caesar veroorzaakte een culturele golfbeweging en inspireerde van Shakespeare tot in hedendaagse films. Terwijl je langs de artefacten reist, ontrafel je de mythen rond zijn persoon en kom je dichter bij de realiteit van zijn heerschappij, zijn overwinning, alle hoogtepunten maar ook de duistere kanten van zijn levensreis. Onze wens is dat je uiteindelijk zelf kunt beslissen wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag. De tentoonstelling loopt van zaterdag 16 september 2023 tot en met maandag 20 mei 2024.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in H'ART Museum
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie: Nieuwe oogst
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

Aankomende tentoonstellingen:

Nu te zien
ABN AMRO Kunstprijs
ABN AMRO Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh toont nieuwe installatie in H’ART Museum

ABN AMRO Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh toont nieuwe installatie in H’ART Museum

©
© Janiek Dam
V.l.n.r.: Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Mounira Al Solh, Annabelle Birnie (directeur H'ART Museum)

ABN AMRO Kunstprijswinnaar Mounira Al Solh toont nieuwe installatie in H’ART Museum  

 

In haar solotentoonstelling Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam grijpt Al Solh (Libanon, 1978) terug op haar jeugd in een door burgeroorlog geteisterd Libanon. Tijdens bombardementen mocht ze van haar moeder ’s avonds gaatjes knippen in haar pyjama en die dan met naald en draad weer dichtnaaien. Dit kalmeerde haar wanneer ontploffingen haar uit haar slaap hielden. Voor deze tentoonstelling herhaalde ze die meditatieve handeling samen met een groep vrouwen ‒ deels met een migratieachtergrond ‒ in Nederland en Libanon.


Al Solh verwerkte de kledingstukken in een nieuwe installatie die voor het eerst te zien is in H’ART Museum. Voor de schilderingen en tekeningen op papier en textiel putte ze inspiratie uit dromen en nachtmerries. Met de tentoonstellingstitel Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam refereert ze aan twee Arabische slaapliedjes uit haar jeugd, die haar moeder voor haar, en die zijzelf voor haar dochter zong.

 

Te zien in H’ART Museum vanaf donderdag 23 november tot en met woensdag 15 mei 2024.  

A Solh_Tasting Cherries on the Upper Bed, 2023

Over Mounira Al Solh 

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978, woont en werkt in Zutphen en Beiroet) studeerde in Beiroet en Amsterdam en was van 2012 tot 2014 resident artist aan De Rijksakademie in Amsterdam. Al Solh had solotentoonstellingen bij onder meer Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokyo (2020), Sfeir-Semler Gallery, Beirut, Lebanon (2019), The Art Institute of Chicago, (2018). Haar werk maakte onderdeel uit van Busan Biënnale Korea (2022), Documenta 14 (2017) en van de Biënnale van Venetië (2015) en werd  getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020) en Palais de Tokyo, Parijs (2020). 

©
© Jens Schwarz

Over de ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Het is een prijs voor talent in ontwikkeling. De bank wil hiermee kunstenaars de mogelijkheid geven volgende stappen te maken in hun carrière. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling in H'ART Museum en in de ABN AMRO Kunstruimte, inclusief een door Irma Boom ontworpen publicatie. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

Hermitage is H'ART Museum

Great art sparks hearts