2de editie Jazz at the Plantage

Zomerse jazz van 1 juli t/m 27 augustus op drie locaties

Na de geslaagde eerste editie van 2016 is Jazz at the Plantage terug! Initiatiefnemers Hermitage Amsterdam en Joods Cultureel Kwartier en nu ook de Hortus Botanicus organiseren, in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, van 1 juli tot en met 27 augustus in totaal 19 jazzconcerten. Met in het openingsweekend Banda Maracuja in de Hermitage (zaterdag 1 juli) en het Bentinez Duo in de Hortus (zondag 2 juli) en op 3 augustus Yehonatan Elazar, Christina Diaz in de Portugese Synagoge.

lees meer

Nu in de Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie en de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw zijn nu te zien in de Hermitage Amsterdam. Ook is de tentoonstelling De lijst van Dubuffet. Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie in het Outsider Art Museum te zien.
Kijk hier voor meer informatie over openingstijden en prijzen.

Klik hier om naar de website te gaan van de Hollanders van de Gouden Eeuw en klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Panorama Amsterdam nieuwe attractie in Hermitage Amsterdam
Multimediaal panoramisch uitzicht op negen eeuwen Amsterdam

Op donderdag 24 augustus opent de Hermitage Amsterdam de nieuwe permanente attractie Panorama Amsterdam, City Time Lapse. Met animaties, historische beelden, films en afbeeldingen van schilderijen laat dit multimediale panorama de bezoeker de geschiedenis van Amsterdam beleven. Het zeventiende-eeuwse gebouw van de Hermitage, destijds een van de grootste gebouwen van de stad, heeft een hoofdrol en is ‘uitkijkpost’. De bezoeker beleeft hoe de stad op duizenden palen in het moeras aan de Amstel verrees. In de Gouden Eeuw ziet men de grachtengordel aangelegd worden, de stad gonst van handel, trotse burgers, de schutters en regenten. Aan de oostzijde van de Amstel kwamen de charitatieve instellingen. Daar verrees in 1683 het verpleeghuis, dat vanaf 2009 de Hermitage Amsterdam onderdak biedt. Op die plek schilderde Jacob van Ruisdael ooit zijn Gezicht op de Binnenamstel van Amsterdam, te zien in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw, eveneens in de Hermitage. Maar ook Rembrandt en Piet Mondriaan schetsten en schilderden aan de Amstel. Langs deze plek kwamen ook de groten der aarde: Peter de Grote, Napoleon, Winston Churchill, The Beatles, Nelson Mandela en vele anderen. En er werd feestgevierd voor het succesvolle Nederlands elftal in 1988 en tegenwoordig tijdens de jaarlijkse Canal Parade en het Bevrijdingsconcert.

Panorama Amsterdam maakt deel uit van het bijzondere samenwerkingsverband tussen de Hermitage Amsterdam, het Amsterdam Museum en het Stadsarchief Amsterdam en wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij.

Amsterdam, 4 augustus 2017

150.000e bezoeker verwelkomd in tentoonstelling 1917. Romanovs en Revolutie

Op vrijdag 4 augustus werd de 150.000e bezoeker verwelkomd in de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie in de Hermitage Amsterdam. De heer Willem van Evert uit Arnhem ontving uit handen van Paul Mosterd, adjunct-directeur van de Hermitage Amsterdam, de tentoonstellingscatalogus en een lidmaatschap als Vriend van de Hermitage. “We zijn een weekend in Amsterdam en gaan morgen de Canal Parade bekijken. En juist vandaag kwamen we naar de Hermitage om de tentoonstellingen te bezoeken. Wat een verrassing!”

Amsterdam, 10 juli 2017

Welkom thuis! Hermitage Amsterdam en KLM tekenen contract sponsorsamenwerking voor tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage

Op donderdag 6 juli ondertekenden Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, en Pieter Elbers, President-directeur van KLM, de sponsorovereenkomst, waarin de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage centraal staat. In deze tentoonstelling schitteren 63 schilderijen uit de Gouden Eeuw, afkomstig uit de Hermitage in St.-Petersburg. Als Hollandse Meester in de lucht brengt KLM deze Hollandse Meesters, waarvan de meeste na aankoop niet meer in Nederland zijn geweest, voor het eerst weer even naar huis.

v.l.n.r. Pieter Elbers, president-directeur van KLM en Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam
Foto Janiek Dam

Cathelijne Broers: ‘De beroemde Hollandse Meesters uit de Hermitage werden honderden jaren geleden na hun aankoop veelal per boot afgeleverd bij het Winterpaleis in St.-Petersburg. Nu komen zij met het vliegtuig voor het eerst weer naar Nederland. Dat we dat kunnen doen, in samenwerking met KLM, vervult mij met enorme trots.’

Pieter Elbers: ‘Het is voor KLM een eer om na een periode van ruim driehonderd jaar deze geweldige kunstwerken, waaronder Jonge vrouw met oorbellen, terug naar Nederland te vervoeren. Het vervoer van de bijzondere werken uit de Hermitage wordt met de grootst mogelijk zorg uitgevoerd door onze gespecialiseerde medewerkers van KLM Cargo. Vanuit de gehele wereld komen mensen met KLM naar Amsterdam om deze tentoonstelling te bekijken’.

De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie
‘Een sleutelmoment in de kunstgeschiedenis’

Te zien vanaf 22 juni 2017

Het Outsider Art Museum presenteert ‘De lijst van Dubuffet | Meesterwerken uit de Prinzhorn Collectie’. In deze tentoonstelling ontdekt het publiek de oorsprong van Outsider Art - de beroemde Collectie Prinzhorn - door de ogen van Jean Dubuffet, één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw. De expositie wordt op 21 juni geopend door Beatrix Ruf, directeur Stedelijk Museum Amsterdam.

Uit nieuw kunsthistorisch onderzoek blijkt voor het eerst wat de ideeën zijn van Jean Dubuffet over de Prinzhorn Collectie. In 2015 werd de verloren gewaande, uitgetypte lijst van Dubuffet gevonden waarin hij de werken naar zijn inzicht heeft beoordeeld. ,,Dit roemruchte bezoek is een sleutelmoment in de kunstgeschiedenis,’’ aldus Hans Looijen, directeur van het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

Psychiater Hans Prinzhorn verzamelde begin vorige eeuw een spectaculaire kunstcollectie van mensen uit psychiatrische instellingen. Jean Dubuffet was de eerste kunstenaar die na de Tweede Wereld Oorlog een bezoek bracht aan de Prinzhorn Collectie. Dubuffet beschouwde de indrukwekkende Prinzhorn Collectie als een voorloper van zijn eigen ‘Collection l’Art Brut’, naar zijn idee de meest zuivere en niet-gecultiveerde vorm van kunst.

Lees meer

Klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Black & White
European Outsider Art
Outsider Art Galerie

22 juni t/m 24 september 2017

Hoewel bij menigeen die bekend is met outsiderkunst onmiddellijk kleurrijke beelden opdoemen, zijn er ook outsiderkunstenaars die zich liever uitsluitend bedienen van zwart en wit. Met behulp van potlood, Oost Indische inkt, krijt, houtskool, verf of zelfs fineliner, viltstift en balpen vertellen zij hun beeldverhalen in structuren, vlakken, lijnen, stippen en strepen. Opvallend is de precisie, het engelengeduld en de fijnzinnigheid waarmee zij hun medium hanteren. Door eindeloos lijnen te herhalen, zeer gedetailleerd te noteren, te verkleinen of te vergroten, ontstaan fascinerende ritmes, structuren en verrassende perspectieven. Vlakken worden golvende landschappen, leegten de lucht. Door louter en alleen in zwart wit te tekenen of te schilderen wordt minder meer en ontstaan prachtige abstracte patronen.

De Outsider Art Galerie en de Outsider Art Artotheek zijn kosteloos en vrij toegankelijk. Ze zijn dagelijks open van 10 tot 17 uur.

Amsterdam, 5 juli 2017

Hermitage Amsterdam en ABN AMRO vernieuwen samenwerking tot 2020

Op 5 juli ondertekenden Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, en Kees van Dijkhuizen, CEO van ABN AMRO, een vernieuwd hoofdsponsorcontract. ABN AMRO is daarmee tot 2020 weer hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam, een partnerschap dat sinds 2004 bestaat. Beide partners willen talentontwikkeling stimuleren en de samenwerking, die zich op de Hermitage voor Kinderen en de jaarlijkse ABN AMRO Kunstprijs, pijlers voor talentontwikkeling, verder verdiepen.

Cathelijne Broers: ‘Ik ben zeer verheugd en trots dat onze hoofdsponsor van het eerste uur opnieuw het vertrouwen uitspreekt in onze tentoonstellingen en ons kunstonderwijsprogramma, dat door de steun van ABN AMRO gratis kan worden aangeboden en daardoor sociaal inclusief is.’

Kees van Dijkhuizen: ’Ik ben erg blij dat we onze langdurige samenwerking voortzetten. Hiermee maken we kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk. De focus op talent sluit naadloos aan bij ABN AMRO’s sponsorbeleid, dat zich richt op talentontwikkeling. Bovendien is de Hermitage een belangrijke plek om onze klanten te ontvangen’.

Hermitage voor kinderen, talentscouting van school tot academie

De Hermitage voor Kinderen biedt meerjarig kunstonderwijs waarbij álle kinderen de kans krijgen op een volwassen manier te leren van en met kunst. Daarmee ontwikkelen zij hun artistieke talent en een open blik, maar ook 21e-eeuwse vaardigheden die hen later kunnen helpen in hun werkomgeving. Sinds de oprichting in 2009 hebben inmiddels meer dan 80.000 kinderen deelgenomen aan het schoolprogramma en ruim tweehonderd kinderen hebben met succes het talentenprogramma doorlopen.

Nieuwe tulp met Amstelwater gedoopt voor Hollandse Meesters

Op woensdag 10 mei werd in de Hermitage Amsterdam een nieuwe tulp gepresenteerd en officieel met Amstelwater gedoopt tot Hollandse Meesters-tulp. Uit handen van Marco van Zijverden, CEO van Dutch Flower Group, ontving Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, de eerste bos gele tulpen met paarse franjes. De presentatie van de tulp is tegelijk een feestelijke vooraankondiging van de komst van drieënzestig schilderijen uit de Gouden Eeuw naar de Hermitage Amsterdam. Ze komen voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren, die op 7 oktober opengaat.

Lees meer

Midden: Cathelijne Broers, Marco van Zijverden en Haarlemse Bloemenmeisjes. Fotografie Janiek Dam

Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren

7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Er is lang naar uitgekeken, in oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.

Lees meer

v.l.n.r.
Rembrandt van Rijn, Flora, 1634; Rembrandt van Rijn, Portret van een man, 1661; Gabriël Metsu, Ontbijt, ca. 1659–62; Willem Kalf, stilleven met dessert, ca. 1653/54; Dirck van Baburen, Concert, 1623
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer!

Geniet voor, tijdens of na uw bezoek van lekkere koffie en/of thee met wat lekkers op het terras. Ons terras is vrij toegankelijk dus ook zonder toeganskaartje bent u van harte welkom!

Rondleiding in NGT
Musea in Gebaren

Tijdens de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT), voor dove en slechthorende bezoekers.
Rondleider Viktor Tans neemt u mee door de tentoonstelling en vertelt het aangrijpende verhaal van de laatste tsarenfamilie.

Rondleiding in NGT: zaterdag 24 juni, zaterdag 29 juli, zaterdag 19 augustus, zaterdag 16 september om 14 uur
Deelname is gratis met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling en na aanmelding.

Reserveer hier

Winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 bekend

Vandaag is bekendgemaakt dat de zevende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982). Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff voor een kunstenaar die op eigenzinnige wijze haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Mede door haar sterke gevoel voor materiaal en compositie weet ze haar ideeën verrassend en aantrekkelijk te verbeelden. ‘Ik ben archeoloog van mijn eigen werk’, heeft Van Imhoff eens gezegd. Daarmee doelde ze op het feit dat ze haar eigen werk, werk van anderen dat ze in haar installaties opneemt, maar ook de context waarin ze het presenteert, steeds opnieuw bevraagt. Hierdoor is Van Imhoffs werk voortdurend in ontwikkeling.

Lees meer

v.l.n.r.: Lex ter Braak, juryvoorzitter en directeur Jan van Eyck Academie Maastricht; Danila Cahen, curator kunstcollectie ABN AMRO; Saskia Noor van Imhoff, winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 en Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
Foto Janiek Dam

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

Bijzonder werk van Eduard Caspar Hauser gedoneerd aan Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere schenking mogen ontvangen, een werk van Eduard Caspar Hauser. Het gaat om een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855.

Het werk is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Klik hier voor meer informatie.

Portret van tsaar Nicolaas I (1796–1855, tsaar vanaf 1825).
Eduard Caspar Hauser (Zwitserland, 1807–1864), olieverf op doek, 78,5 x 63,5 cm, 1830. Gesigneerd en gedateerd Ed. Hauser pinx 1830.
Copyright: DFfotografie.nl

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwVanaf 29 november 2014
Outsider Art Museum
Vanaf 24 november 2016
1917. Romanovs & Revolutie4 februari 2017 - 17 september 2017
Hollandse Meesters
onder voorbehoud
7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Ilja Repin, Portret van tsaar Nicolaas II, 1895. Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De Plantage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam ligt in de Plantage, The Cultural Garden of Amsterdam. Midden in het centrum biedt deze buurt alles wat u zoekt in een stad: natuur én cultuur in een levendige, aangename omgeving.
Als u de mooiste buurt van Amsterdam wilt bezoeken en lange rijen en stromen toeristen wilt vermijden, dan mag u de Plantage niet missen. Bezoek er ook een van de andere musea of culturele instellingen. We kunnen het van harte aanbevelen!
Voor meer informatie: plantageamsterdam.nl.

Hermitage deze week

Roy Beusker Fotografie

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage Amsterdam
Wachtwoord: Welkom@HA!

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.