Nu in de Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie, de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw en de tentoonstelling China van het Outsider Art Museum zijn nu te zien in de Hermitage Amsterdam. Je kan ook een bezoek brengen aan de presentatie van ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij.
Kijk hier voor meer informatie over openingstijden en prijzen.

Klik hier om naar de website te gaan van de Hollanders van de Gouden Eeuw en klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Fotografie Evert Elzinga

Bezoek honderdjarigen en lezing Hans van Koningsbrugge op vrijdag 26 mei

Op vrijdag 26 mei ontvangt de Hermitage Amsterdam honderdjarigen in de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Zij zijn allen geboren in het jaar 1917, het jaar waarin de Russische Revolutie uitbrak. Voor hen en alle bezoekers aan de tentoonstelling zal Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Russische Geschiedenis en Politiek van de Rijksuniversiteit Groningen een lezing geven getiteld Tussen hoop en wanhoop: de Nederlandse gemeenschap in St. Petersburg in 1917.

Lezing

In zijn lezing gaat Van Koningsbrugge in op de situatie van de kleine Nederlandse gemeenschap in het revolutionaire St Petersburg. Voor die gemeenschap kwamen de Russische revoluties van 1917 als een verrassing. De Nederlanders waren goed geïntegreerd in de Russische samenleving maar zij moesten nu simpelweg proberen te overleven. Aanvankelijk ontkende men de problemen, maar men zag noodgedwongen in, dat radicale keuzes onontkoombaar werden. Aanvang: 15 uur, Auditorium.

Tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie publiekssucces
100.000ste bezoeker al na 3 maanden verwelkomd

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie in de Hermitage Amsterdam blijft onverminderd veel bezoekers trekken. Al op woensdag 17 mei, iets meer dan drie maanden na de opening, werd de 100.000ste bezoeker verwelkomd. Uit handen van Paul Mosterd, adjunct-directeur van de Hermitage Amsterdam, ontving mevrouw Annemarie Hoek-de Vries Reilingh uit Naarden de tentoonstellingscatalogus en een cheque ter waarde van € 1.000 voor een reis naar St.-Petersburg, ter beschikking gesteld door reispartner SRC Reizen.
Mevrouw Hoek-de Vries Reilingh bezocht de tentoonstelling met haar vaste museumclub uit Het Gooi. ‘Wij waren met onze groep jaren geleden bij de prachtige openingstentoonstelling Aan het Russische hof. Niet te geloven dat ik deze prijs krijg nu we hier weer zijn’.

Lees meer

Fotografie Janiek Dam

Nieuwe tulp met Amstelwater gedoopt voor Hollandse Meesters

Op woensdag 10 mei werd in de Hermitage Amsterdam een nieuwe tulp gepresenteerd en officieel met Amstelwater gedoopt tot Hollandse Meesters-tulp. Uit handen van Marco van Zijverden, CEO van Dutch Flower Group, ontving Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, de eerste bos gele tulpen met paarse franjes. De presentatie van de tulp is tegelijk een feestelijke vooraankondiging van de komst van drieënzestig schilderijen uit de Gouden Eeuw naar de Hermitage Amsterdam. Ze komen voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren, die op 7 oktober opengaat.

Lees meer

Midden: Cathelijne Broers, Marco van Zijverden en Haarlemse Bloemenmeisjes. Fotografie Janiek Dam

Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren

7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Er is lang naar uitgekeken, in oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.

Lees meer

v.l.n.r.
Rembrandt van Rijn, Flora, 1634; Rembrandt van Rijn, Portret van een man, 1661; Gabriël Metsu, Ontbijt, ca. 1659–62; Willem Kalf, stilleven met dessert, ca. 1653/54; Dirck van Baburen, Concert, 1623
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Ruslandgasten met Sjeng Scheijen

Zondag 28 mei, 14 uur, talkshow in het auditorium

Elke laatste zondag van de maand (t/m mei) presenteren programmamakers Bahram Sadeghi en Dasha van Amsterdam een nieuwe talkshow waarin je kennismaakt met het persoonlijke Rusland van een aantal inspirerende gasten dat hun hart aan het land heeft verpand.
Gedurende een middagvullend gesprek én aan de hand van o.a. filmfragmenten, voorgedragen gedichten en live muziek gaan de hosts samen met hun gasten op een verrassende ontdekkingsreis!

Aanvang: 14 uur
Locatie: auditorium
Entree: gratis met een geldig entreebewijs van 1917. Romanovs & Revolutie
Reserveren: hermitage.nl/inschrijving.

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer!

Geniet voor, tijdens of na uw bezoek van lekkere koffie en/of thee met wat lekkers op het terras. Ons terras is vrij toegankelijk dus ook zonder toeganskaartje bent u van harte welkom!

Rondleiding in NGT
Musea in Gebaren

Tijdens de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT), voor dove en slechthorende bezoekers.
Rondleider Viktor Tans neemt u mee door de tentoonstelling en vertelt het aangrijpende verhaal van de laatste tsarenfamilie.

Rondleiding in NGT: zaterdag 28 mei, zaterdag 24 juni, zaterdag 29 juli, zaterdag 19 augustus, zaterdag 16 september om 14 uur
Deelname is gratis met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling en na aanmelding.

Reserveer hier

Winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 bekend

Vandaag is bekendgemaakt dat de zevende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982). Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff voor een kunstenaar die op eigenzinnige wijze haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Mede door haar sterke gevoel voor materiaal en compositie weet ze haar ideeën verrassend en aantrekkelijk te verbeelden. ‘Ik ben archeoloog van mijn eigen werk’, heeft Van Imhoff eens gezegd. Daarmee doelde ze op het feit dat ze haar eigen werk, werk van anderen dat ze in haar installaties opneemt, maar ook de context waarin ze het presenteert, steeds opnieuw bevraagt. Hierdoor is Van Imhoffs werk voortdurend in ontwikkeling.

Lees meer

v.l.n.r.: Lex ter Braak, juryvoorzitter en directeur Jan van Eyck Academie Maastricht; Danila Cahen, curator kunstcollectie ABN AMRO; Saskia Noor van Imhoff, winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 en Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
Foto Janiek Dam

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

Hartstocht, religie en macht in Nederlandse en Chinese Outsider Art

Voor het eerst in Nederland is er een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Ruim tweehonderd buitengewone werken van Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars bieden het publiek de unieke kans om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen. De expositie is te zien van 24 november 2016 t/m 5 juni 2017 in het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

Lees meer

Klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Nieuwe serie ‘Picasso grids’ staat centraal in presentatie van ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij

Reclining Nude with a Man Playing the Guitar te zien in Hermitage Amsterdam van 24-11 t/m 28-5-2017

In het veelzijdige oeuvre van Marijn van Kreij, dat bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, video’s en ruimtelijke installaties, speelt het kopieerproces een centrale rol. Van Kreij verhoudt zich zowel tot het werk van kunstenaars uit het verleden – de erfenis van het modernisme in het bijzonder – als tot de muziek- en beeldcultuur in brede zin. Reflecterend op ideeën rond herhaling en autonomie vormt zijn werk vaak een reactie op bestaande kunstwerken of gaat hij samenwerkingen aan met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en muzikanten.

Lees meer

Marijn van Kreij, 'Picasso grids'

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

Bijzonder werk van Eduard Caspar Hauser gedoneerd aan Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere schenking mogen ontvangen, een werk van Eduard Caspar Hauser. Het gaat om een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855.

Het werk is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Klik hier voor meer informatie.

Portret van tsaar Nicolaas I (1796–1855, tsaar vanaf 1825).
Eduard Caspar Hauser (Zwitserland, 1807–1864), olieverf op doek, 78,5 x 63,5 cm, 1830. Gesigneerd en gedateerd Ed. Hauser pinx 1830.
Copyright: DFfotografie.nl

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwVanaf 29 november 2014
Outsider Art Museum
Vanaf 24 november 2016
1917. Romanovs & Revolutie4 februari 2017 - 17 september 2017
Hollandse Meesters
onder voorbehoud
7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Ilja Repin, Portret van tsaar Nicolaas II, 1895. Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De Plantage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam ligt in de Plantage, The Cultural Garden of Amsterdam. Midden in het centrum biedt deze buurt alles wat u zoekt in een stad: natuur én cultuur in een levendige, aangename omgeving.
Als u de mooiste buurt van Amsterdam wilt bezoeken en lange rijen en stromen toeristen wilt vermijden, dan mag u de Plantage niet missen. Bezoek er ook een van de andere musea of culturele instellingen. We kunnen het van harte aanbevelen!
Voor meer informatie: plantageamsterdam.nl.

Hermitage deze week

Roy Beusker Fotografie

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage Amsterdam
Wachtwoord: Welkom@HA!

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.