Hermitage Amsterdam organiseert diamantenjacht op 29 en 30 oktober

Catharina de Grote bezat talloze diamanten. Haar kroon alleen al was bezaaid met meer dan tienduizend van die edelstenen. In het weekend van 29 en 30 oktober organiseert de Hermitage Amsterdam een ware diamantenjacht, waarbij bezoekers de kans krijgen een diamant in het museum te vinden. In de tentoonstelling Catharina, de Grootste kunnen in dat weekend letters worden verzameld die gezamenlijk de locaties aanwijzen waar diamanten verborgen zijn. De vinder van een steen mag die houden. Wel is slechts een viertal van de geslepen stenen een echte, Gassan 121 – 0,17crt diamant, t.w.v. € 505 per stuk. De andere zijn zirkoniastenen. Het verschil is met het blote oog niet te zien en daarom kunnen bezoekers bij Gassan Diamonds, op loopafstand van de Hermitage, de steen laten controleren door de diamantexperts en uitvinden of zij de trotse bezitter zijn van een echte diamant.

De diamant
In vergelijking met de traditionele briljantslijpvorm (met 57 facetten) heeft de Gassan 121 16 extra facetten op de bovenkant en 48 extra facetten aan de onderkant, waardoor een spectaculaire schittering ontstaat.

Lees meer hier

Model van de Grote Tsarenkroon van Catharina, Smolensk, 2012
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Opening tentoonstelling Outsider Art galerie

Zaterdag 15 oktober heeft directeur Cathelijne Broers de deuren geopend van de Special Award Winning Artists in de Outsider Art Galerie in de Hermitage. Uit de ruim 250 deelnemende kunstenaars aan de Special Award 2015 selecteerde een vakjury vijf winnaars voor verschillende prijzen: kunstenaarsprijzen en de jong talentprijs (tot 35 jaar) die door een vakjury worden uitgereikt én de publieksprijs waarvoor iedereen mee mocht stemmen. De winnaars ontvingen een geldbedrag in de vorm van een stipendium, bedoeld voor de verdere ontwikkeling van hun kunstenaarschap.
De Outsider Art Galerie wil de winnaars van Special Award 2015 nogmaals onder de aandacht brengen. Tijdens de tentoonstelling zijn de ingezonden werken te zien naast ander werk, oud én nieuw, van hun hand.

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Special Arts Nederland - Amersfoort, Ateliers De Wijde Doelen - Utrecht, De Witte Olifant - Almere en Kunstatelier ’t Meera - Enschede en zullen van 15 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017 te zien zijn.

Vakantie in de Hermitage: extra familieatelier op 23 oktober

Onder professionele begeleiding ga je eerst de tentoonstelling bewonderen en daarna kun je zelf je eigen kunstwerk maken in een van de prachtige ateliers. Iedereen is welkom, kleine kinderen, grote kinderen, jong, oud.

Prijs: 7,50 euro pp (excl. entree)
Aanvang: 14 uur
Duur: circa 2,5 uur
Aanmelden via educatie@hermitage.nl
Doorgang alleen bij voldoende aanmeldingen)

Collega Sebastiaan Lagendaal heeft de titel Energie Professional van het Jaar gewonnen voor zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. Hierbij wisselt de Hermitage warmte en koude uit met de Hortus Botanicus.

De prijs werd uitgereikt op de vakbeurs Energie 2016. De vakjury onder leiding van hoogleraar hernieuwbare energie Kornelis Blok maakte de winnaar bekend, nadat de drie genomineerden met een korte pitch hun innovatieve project of product hadden gepresenteerd. Winnaar werd Sebastiaan Lagendaal, hoofd facilitaire zaken en veiligheid bij de Hermitage en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij won met zijn warmteproject Tussen Kunst & Kas. De planten in de Hortus Botanicus hebben behoefte aan warmte en de kunst in de Hermitage juist aan koeling. Door de twee Amsterdamse gebouwen allebei aan te sluiten op één warmte-koude-bron kan veel energie worden bespaard. Lees meer hier.

Nieuwe serie Picasso grids centraal in presentatie ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij

De presentatie Reclining Nude with a Man Playing the Guitar van Marijn van Kreij is opgebouwd rond een nieuwe serie Picasso grids, monumentale schilderingen op papier, waarvoor zorgvuldig gekozen details uit late schilderijen van Picasso het uitganspunt vormen. Van Kreij kopieert de fragmenten nauwgezet, in rijen naast en onder elkaar, tot één repetitief patroon. Grafische beelden die niet direct herkenbaar zijn en vragen oproepen over de betekenis van het kopiëren zelf. Te zien vanaf 24-11 t/m 28-5-2017. Lees meer hier.

Untitled (Picasso, The Artist and his Model, 1964), 2013. Gouache en potlood op papier, 195 x 152 cm. Fotografie: Peter Cox, Courtesy KLEMM’S,
Berlijn en andriesse eyck, Amsterdam.
Untitled (Picasso, Nude in front of a Garden, 1956), detail, 2013. Gouache en potlood op papier, 152 x 205 cm. Fotografie Peter Cox, Courtesy KLEMM’S,
Berlijn en andriesse eyck, Amsterdam.
Untitled (Picasso, The Studio, 1956), 2016. Gouache en potlood op papier,
195 x 152 cm. Fotografie: Nick Ash / Courtesy KLEMM’S, Berlijn en andriesse eyck, Amsterdam.

Bijzonder werk van Eduard Caspar Hauser gedoneerd aan Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere schenking mogen ontvangen, een werk van Eduard Caspar Hauser. Het gaat om een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855.

Het werk is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Klik hier voor meer informatie.

Portret van tsaar Nicolaas I (1796–1855, tsaar vanaf 1825).
Eduard Caspar Hauser (Zwitserland, 1807–1864), olieverf op doek, 78,5 x 63,5 cm, 1830. Gesigneerd en gedateerd Ed. Hauser pinx 1830.
Copyright: DFfotografie.nl

Diamonds are forever with Catherine the Greatest

Het is een van de topstukken van de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage, die nu te zien is in Hermitage Amsterdam. De kroon telt meer dan 11.000 diamanten.

Het model is in 2012 vervaardigd, om te vieren dat precies 250 jaar eerder de kroning van Catharina de Grote plaatsvond. De kroon is vervaardigd door Juweliersgroep Smolensker Briljanten, de diamanten zijn geslepen door het bedrijf Kristall uit Smolensk, dat ook eigenaar van dit model is.

De Grote Tsarenkroon was vanaf 1762 het voornaamste machtssymbool van de Russische monarchen en heeft dienstgedaan tot en met de laatste kroning, van Nicolaas II in 1896. Catharina de Grote liet hem speciaal voor haar kroning maken door de Zwitserse edelsmid Jérémie Pauzié. De originele kroon is tegenwoordig permanent geëxposeerd in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie, en mag het land niet verlaten.

facebook.com/hermitage.amsterdam/

RSVP voor je bezoek aan de Hermitage Amsterdam via onze Facebook pagina

Filmprogramma Catharina’s leeszaal

Catharina voor het hele gezin!

Maak kennis met een Russisch prinsesje dat een machtige Tsarina werd. 34 jaar lang zat zij op de troon. Hoe kreeg ze dat voor elkaar?

Prachtige kunstwerken, juwelen en persoonlijke objecten uit de schatkamers van de Hermitage brengen Catharina tot leven. Het lijkt wel een sprookje! Er is een leuke speurtocht die je kunt volgen en er zijn speciale familieateliers voor Catharina!

Klik hier voor meer informatie.

425 meter ondergrondse verbinding tussen Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus gereed

Boren op 26 meter onder de metrotunnel geslaagd

Op donderdag 30 juni is met succes de 425 meter lange ondergrondse verbinding tussen de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus voltooid. De boor heeft er ruim twee dagen over gedaan van de hoek Amstel/Nieuwe Herengracht naar het uittredepunt naast het nieuwe ketelhuis op het terrein van de Hortus. Het boortraject ging niet alleen onder de Weesperstraat door, maar ook onder de metrotunnel van de Oostlijn. Niet eerder is in Nederland onder een dergelijke tunnel geboord.

Lees meer

Tentoonstelling Catharina, de Grootste officieel geopend. Leven en mythes van Europa’s grootste keizerin ontrafeld

Op vrijdag 17 juni 2016 is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage officieel geopend. De tentoonstelling is ingericht als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden. In de binnentuin van de Hermitage, die is aangekleed met klassieke beelden en buxussculpturen, wordt later vandaag een tuinfeest voor genodigden gehouden.
De tentoonstelling is te zien van 18 juni tot en met 15 januari 2017.

Foto: Evert Elzinga

Nieuw programma cursussen en workshops tijdens Catharina, de Grootste.
Donderdag 23 juni de eerste workshop Hofportret

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Tijdens deze schilderworkshop laten we ons inspireren door de prachtige hofportretten uit de tijd van Catharina de Grote om zelf een portret te maken met acrylverf. Hoe zijn de verhoudingen in een portret? Hoe schilder je een mooie plooi?

Klik hier voor meer informatie

Aanmelden via educatie@hermitage.nl

Foto: Janiek dam

Model Grote Tsarenkroon Romanovs aangekomen in Amsterdam

Vandaag, maandag 13 juni 2016, is met een exclusief transport het model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk aangekomen bij de Hermitage Amsterdam. Het is een van de topstukken van de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage, die op zaterdag 18 juni opent voor het publiek. Na aankomst is de kroon, gemaakt van witgoud en ingelegd met meer dan 11.000 diamanten, witte parels en een zeldzame rubelliet, uitgepakt en in zijn kabinet geplaatst.

Het model is in 2012 vervaardigd, om te vieren dat precies 250 jaar eerder de kroning van Catharina de Grote plaatsvond. Het bevat in totaal 11.352 echte diamanten, ruim twee keer zo veel als in het origineel, met een totale massa van 1180,00 karaat (236 gram). Midden op de ‘hoofdband’ is een grote ovaal geslepen briljant bevestigd, van 10,11 karaat (zo’n 2 gram). Over het midden van de kroon lopen in twee rijen 74 witte parels. De kroon wordt ‘bekroond’ door een zeldzame robijnrode edelsteen, een rubelliet (roze of rode toermalijn) van 5 x 4 cm met een massa van 384,71 karaat (een kleine 80 gram). De kroon is vervaardigd door Juweliersgroep Smolensker Briljanten, de diamanten zijn geslepen door het bedrijf Kristall uit Smolensk, dat ook eigenaar van dit model is.

De Grote Tsarenkroon was vanaf 1762 het voornaamste machtssymbool van de Russische monarchen en heeft dienstgedaan tot en met de laatste kroning, van Nicolaas II in 1896. Catharina de Grote liet hem speciaal voor haar kroning maken door de Zwitserse edelsmid Jérémie Pauzié. De originele kroon is tegenwoordig permanent geëxposeerd in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie, en mag het land niet verlaten.

Foto Evert Elzinga: Conservator Vincent Boele (Hermitage Amsterdam) met Dmitry Moisseev (Kristall Production Corporation) met model van de Grote Tsarenkroon van het Russische Rijk, Smolensk, 2012.
Eigendom van Kristall Production Corporation, Smolensk, Russische Federatie

166.000 bezoekers voor Spaanse Meesters in Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya, die op zondag 29 mei sloot, heeft 166.000 bezoekers verwelkomd. Zij zagen een voor Nederland zeldzaam overzicht van Spaanse kunst, uit de collectie van de Hermitage St.-Petersburg. De tentoonstelling werd geopend door prinses Beatrix. Nieuw was de gratis audiotour met Spaanse muziek, samengesteld door DJ Von Rosenthal, die door meer dan 120.000 bezoekers is beluisterd. Zij kregen een passievolle extra dimensie bij de beleving van de Spaanse meesterwerken. Inbegrepen in het bezoekcijfer zijn ruim 7.000 scholieren, die de tentoonstelling bezochten als deel van het kunstonderwijsprogramma van de Hermitage voor Kinderen.

Foto: Ignacio Zuloaga (1870–1945). Toiletmaken voor het stierengevecht,1903.
©State Hermitage Museum, St Petersburg

Momenteel zijn de conservatoren hard bezig met het inrichten van de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage, die te zien is vanaf zaterdag 18 juni. 250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende en zeer tot de verbeelding sprekende keizerin. Ruim driehonderd objecten uit de collectie van de Hermitage St.-Petersburg brengen de bezoeker dicht op haar huid. De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Een tentoonstelling als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, topwerken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden. Van 18 juni tot en met 15 januari 2017.

Foto: Vigilius Eriksen. Portret van Catharina II voor de spiegel, ca. 1763.
Olieverf op doek. © State Hermitage Museum, St Petersburg.

Hollanders van de Gouden Eeuw en Outsider Art Museum

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw is nu te zien in de Hermitage Amsterdam.
En ook het nieuwe Outsiders Art Museum is geopend voor publiek.

Vanaf zaterdag 18 juni is het weer mogelijk om drie tentoonstellingen onder één dak te bezoeken want de tentoonstelling van Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen Diamant van de Hermitage zal dan open gaan. Meer informatie hierover volgt nog.

Klik hier om naar de website te gaan van de Hollanders van de Gouden Eeuw.

Hollanders van de Gouden Eeuw is samengesteld door het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, in nauwe samenwerking met de Hermitage Amsterdam.

Rembrandts Anatomische les van Dr. Deijman vanaf 19 maart te zien in de Hermitage Amsterdam

Vanaf zaterdag 19 maart is Rembrandts schilderij De anatomische les van Dr. Deijman te zien in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam. Ook wordt de originele schets uit 1656 tentoongesteld. De tekening geeft een beeld van hoe het schilderij er ongeveer uit moet hebben gezien vóórdat een groot deel door een brand werd vernietigd. De anatomische les van Dr. Deijman is een van de zeven kunstwerken die aan de presentatie worden toegevoegd. Naast het schilderij van Rembrandt zijn in de twee nieuwe kabinetten anatomische lessen te zien van Adriaen Backer (1635/36–1684) en Nicolaes Pickenoy (1588–1650/56). Voor het eerst worden deze kunstwerken in de context van het Hollandse groepsportret uit de zeventiende eeuw getoond.

Lees meer

Bijschriften afbeeldingen:
Afbeelding 1: Rembrandt (1606 - 1669), De anatomische les van Dr. Deijman, 1656, Amsterdam Museum
Afbeelding 2: Situatieschets met de Anatomische les van Dr. Deijman, 1656, Amsterdam Museum

Tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage ontrafelt leven en mythes van Europa’s grootste keizerin

18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar. Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk, inclusief de Krim. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.

Lees meer

Georg Christoph Grooth, Portret van grootvorstin Catherina Aleksejevna, 1745–46
Vigilius Eriksen, Catherine de Grote in gardeuniform gezeten op haar paard Briljant, 1760-70
Fyodor Rokotov, Portret van tsarina Catherina, de Grote, 1780–90

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud
Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Tijdens de teken- en schildercursus dient de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen Diamant van de Hermitage als inspiratiebron en komen verschillende thema's en technieken aan bod.

Klik hier voor meer informatie.
Aanmelden via educatie@hermitage.nl

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwVanaf 29 november 2014
Outsider Art Museum
Vanaf 17 maart 2016
Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage
18 juni 2016 – 15 januari 2017
1917. Romanov & Revolutie
onder voorbehoud
4 februari 2017 - 17 september 2017
Hollandse Meesters
onder voorbehoud
7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Vigilius Eriksen, Portret van Catharina de Grote te paard, 1762. Olieverf op doek.
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Hollandse Meesters uit de Hermitage

Oogappels van de tsaren
Zaterdag 14 oktober 2017 t/m zondag 27 mei 2018

De beroemde Hollandse Meesters uit St.-Petersburg komen naar Amsterdam. Bij de opening van de Hermitage Amsterdam in 2009 was het een belangrijk onderwerp van gesprek en in 2017 gaat het echt gebeuren. Het is een cadeau voor alle kunstliefhebbers met natuurlijk Rembrandt (waaronder prachtige late Rembrandts) en zijn beroemde en minder beroemde tijdgenoten.
Het wordt een feest van herkenning en ontdekking. Een tentoonstelling over de beroemdste verzameling Hollandse schilders buiten ons land.

Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1657 © State Hermitage Museum, St Petersburg

De Plantage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam ligt in de Plantage, The Cultural Garden of Amsterdam. Midden in het centrum biedt deze buurt alles wat u zoekt in een stad: natuur én cultuur in een levendige, aangename omgeving.
Als u de mooiste buurt van Amsterdam wilt bezoeken en lange rijen en stromen toeristen wilt vermijden, dan mag u de Plantage niet missen. Bezoek er ook een van de andere musea of culturele instellingen. We kunnen het van harte aanbevelen!
Voor meer informatie: plantageamsterdam.nl.

Hermitage deze week

Foto Janiek Dam

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag) en 25 december (Eerste kerstdag)
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Verwacht

Vanaf 14 oktober 2017

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage_public
Wachtwoord: hermitage

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.