Voorbereiding en bijzondere feiten 2
Spaanse Meesters uit de Hermitage

28 november 2015 – 29 mei 2016

Inrichting is begonnen

Deze week zijn we begonnen met de inrichting van de tentoonstelling. Eerst moeten de objecten van de zojuist gesloten tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine worden ingepakt. Daarna worden de zalen en kabinetten volgens ontwerp van Mariëlle Tolenaar gestyled. Bijzonder is dat de grote zaal, waar de werken uit de Spaanse Gouden Eeuw komen te hangen (ruim dertig schilderijen), qua sfeer gaat lijken op de Spaanse Zaal in de Hermitage St.-Petersburg, gebouwd in 1851 naar ontwerp van Leo von Klenze. De werken hebben daar hun eigen plek en zo voelen ze zich in Amsterdam wat meer thuis.

Spaanse Zaal, architect L. von Klenze, 1851
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Prinses Beatrix opent de tentoonstelling

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent op vrijdag 27 november aanstaande de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. Zij zal vanaf 17 uur de openingsbijeenkomst in de kerkzaal bijwonen en als eerste de tentoonstelling bekijken.

Foto Evert Elzinga

Nederland-Spanje

De tentoonstelling wordt in het gebouw geflankeerd door de Hollanders van de Gouden Eeuw. Daar zien we Hollandse schilderkunst, uit een zelfbewuste jonge republiek, juist losgemaakt uit de Spaanse greep. Twee weergaloze hoofdstukken uit de kunstgeschiedenis, die niet eerder zo dicht bij elkaar kwamen in Nederland. In Spaanse Meesters uit de Hermitage komt een opvallend schilderij waarin Alva, de IJzeren Hertog, centraal staat. Op dit doek trekt zowat de hele Tachtigjarige Oorlog aan ons oog voorbij. Ook is een harnas is te zien dat volgens sommigen aan Alva behoord heeft.

Schilder uit de Nederlanden De Tirannie van de hertog van Alva, 16de eeuw
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Aangeschaft in Amsterdam

Veel Spaanse schilderijen die nu aan ons uitgeleend worden, hebben een Nederlands kantje. Ze zijn namelijk even terug in de stad waar tsaar Alexander I ze kocht. In de zomer van 1814 deed hij Amsterdam aan en bezocht menig kunsthandelaar en verzamelaar. Zo ook bankier William Coesvelt, van wie hij het geliefde profielportret van Velázquez en nog 83 werken aankocht. In deze tentoonstelling tonen wij er 16. Later kochten Russische verzamelaars als Michail Nikonov en Ivan Sjtsjoekin doeken van Spaanse schilders. Veel van die schilderijen belandden uiteindelijk in de Hermitage.

Luca Giordano, De smidse van Vulcanu, ca. 1660
Ignacio Zuloaga, Portret van Ivan Sjtsjoekin, 1899
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Open blik- route

Prikkelende uitspraken en gedachten bij schilderijen in de tentoonstelling, verzameld tijdens een recente les van jong talent (10–12 jaar) in het kunstonderwijsprogramma van de Hermitage Amsterdam. De quotes worden bij de schilderijen geplaatst om de blik van het publiek nog verder te openen. Ze kunnen een nieuw verhaal vertellen over de werken, onverwachte betekenissen genereren. Ze kunnen inspireren tot een andere beleving van het schilderij. Zoals de opmerking van Jip (11 jaar, talentenklas) bij het schilderij hier links: ‘Hij heeft twee ringen, aan elke hand een. Hij is misschien wel twee keer getrouwd, misschien gaat hij wel vreemd. Of hij is heilig, met twee ringen, en machtig.’

Juan Pantoja de la Cruz, Portret van Diego de Villamayor, 1605
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Sinterklaas bezoekt de tentoonstelling

De Goedheiligman is in ons land vanaf 14 november. Uiteraard maakt hij van de gelegenheid gebruik om de kunstwerken van zijn geboortegrond te bekijken. Hij doet dat op woensdag 2 december, om 13.30 uur. Op die dag organiseert de Hermitage Amsterdam de Sint & Pieten Academie, waarbij kinderen gratis rijles krijgen op mini-pony’s, een Sint & Pieten Diploma halen en meedoen met een fotowedstrijd. Sinterklaas zal tijdens zijn bezoek ook de vorig jaar gemaakte ‘Nachtwacht met Pieten’ tijdelijk in het gebouw plaatsen.

Foto Charles van Gelder

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen
Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.