Ook Jonge Vlaamse Meesters in Hermitage Amsterdam

Van 5 november tot en met 1 mei 2012 toont de Hermitage Amsterdam naast de beroemde oude Vlaamse meesters in de tentoonstelling Rubens,Van Dyck & Jordaens ook werk van acht Jonge Vlaamse Meesters in de Hermitage Amsterdam. In de presentatie op de eerste verdieping van de Herenvleugel is te zien hoe een huidige generatie Vlaamse kunstenaars zich heeft laten inspireren door de tentoonstelling Rubens, Van Dyck & Jordaens.

Vier werken dienden als inspiratiebron:

  • Peter Paul Rubens (1577–1640) en atelier, Venus en Adonis, ca. 1614
  • Pauwel (Paul) de Vos (1591/92 of 1595–1678), Stilleven met wild en kreeft, 1640–1660
  • Jan Brueghel I (Fluwelen Brueghel, 1568–1625), Boslandschap (Rust op de vlucht naar Egypte), 1607
  • Jacob Jordaens (1593–1678), Maria met kind in een bloemenkrans, ca. 1618

Stichting Creatief Initiatief lanceerde het idee voor deze presentatie. Deze stichting, die kunstprojecten organiseert met recent afgestudeerde talentvolle kunstenaars, vroeg zich af wat op dit moment onder jonge kunstenaars in buurland België speelt. Bij welke kunstenaars is een bijzondere ontwikkeling te zien? Wie zouden de Vlaamse meesters van de toekomst kunnen zijn? In samenwerking met de Hermitage Amsterdam stelde Creatief Initiatief een selectiecriterium vast voor deelname aan Jonge Vlaamse Meesters in de Hermitage Amsterdam: leeftijd tot 35 jaar, Vlaamse nationaliteit en een veelbelovend CV. Bij de selectieprocedure is ook gelet op technische bekwaamheid, kleur- en materiaalgebruik, compositie, verfijning en esthetiek. De Hermitage Amsterdam omarmde het toepasselijke initiatief van deze creatieve stichting en wil met de presentatie graag een podium bieden voor getalenteerde jonge kunstenaars.

De acht geselecteerde ‘grote Vlaamse kunstenaars van straks’ zijn:

Sarah & Charles (1981, 1979)

Gebaseerd op een werkwijze die Rubens zijn hele kunstenaarsleven hanteerde, namelijk om concepten en details te gebruiken uit werk van anderen, willen Sarah & Charles in ‘real time’ een beeld reproduceren uit de Hollywoodfilm Day of the Outlaw; een western uit de jaren vijftig waarin het landschap centraal staat.

Manor Grunewald (1985)

Voor Jonge Vlaamse Meesters maakt Manor een schilderij waarbij hij elementen uit etsen van Rubens verwerkt in moderne grafische patronen. De oorspronkelijke beelden worden gespiegeld en verbrokkeld en samengebracht tot een nieuw werk.

Studio Manor Grunewald Foto Bruno Roels

Marie Cloquet (1976)

Het werk van Marie Cloquet is telkens een uitdaging tot een mentaal avontuur, zowel voor haarzelf als voor de toeschouwer. Haar oeuvre bouwt ze op uit collages, installaties, fotografie en video. Ze toont een collage waarvoor ze zich heeft laten inspireren door Venus en Adonis van Rubens.

Marie Cloquet – Studie

Fia Cielen (1978)

Fia toont drie portretten op groot formaat, in een soort drieluik. De portretten worden geschilderd of getekend, met de nadruk op gebruik van de licht-donkertechniek van de oude meesters.

Filip Gilissen (1980)

Het werk van Filip bevindt zich op het snijvlak van performance en het creëren van spektakels. Voor Jonge Vlaamse Meesters gunt de kunstenaar de toeschouwer een nieuwe versie van Boslandschap van Jan Brueghel de Oudere. Dit nieuwe HD videoportret is visueel en inhoudelijk geïnspireerd op de manier waarop Brueghel de mensen in het landschap plaatste in zijn schilderijen.

Renato Nicolodi (1980)

Renato Nicolodi’s werk verwijst voornamelijk naar grootstedelijke architectuur. Zijn ontwerp toont een tafel van ongeveer twee meter lengte met een betonnen sculptuur. Renato heeft zich vooral laten inspireren door Pauwel de Vos’ Stilleven met wild en kreeft. De sculptuur toont een ingang van een dodenstad.

Voorstudie Renato Nicolodi

Nick Ervinck (1981)

Het oeuvre van Nick Ervinck is een eindeloze zoektocht naar een nieuwe vormentaal. Aanvankelijk speurt hij naar interacties tussen echte en virtuele werelden. Zo ontwerpt hij ‘cleane’ vormen op de computer en vertaalt die vervolgens in echte materialen. Voor Jonge Vlaamse Meesters maakt hij een werk geïnspireerd op de Rubensvrouw.

Voorstudie SNIBURTAD 2011

Vadim Vosters (1979)

Vadim Vosters is schilder, fotograaf en mediakunstenaar. Een steeds terugkerend aspect in zijn werken en installaties is het contrast tussen licht en donker, tussen zien en niet-zien. Voor de tentoonstelling maakt hij een 2D-werk waarvoor hij zich heeft laten inspireren door techniek en kleurgebruik van Rubens,Van Dyck & Jordaens.

Schets 2 Vadim Vosters

Stichting Creatief Initiatief

Creatief Initiatief is in 2008 opgericht door Kim van Leuken, Linda Koene en Kim Nathalia.

Zie www.creatiefinitiatief.nl voor meer informatie over de Stichting Creatief Initiatief.

Jonge Vlaamse Meesters in de Hermitage Amsterdam is mogelijk gemaakt dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.