Biografieën kunstenaars

Wassily Kandinsky

Wassily Kandinsky (1866-1944) was aanvankelijk als jurist opgeleid en werkzaam in Moskou. In 1896, op dertigjarige leeftijd, gaf hij zijn carrière op en verhuisde hij naar München om kunstenaar te worden. Daar studeerde hij bij Anton Ažbe en Franz von Stuck. Kandinsky was één van de grondleggers van de kunstenaarsgroep de Phalanx en in 1901 werd hij directeur van de Phalanx-Malschule. Een van de leerlingen, Gabriele Münter, werd zijn levensgezellin. Aanvankelijk was Kandinsky erg onder de indruk van Monet en het impressionisme. Later toonde zijn felle, expressieve kleurgebruik de invloed van de fauvisten, met wie hij in 1905 exposeerde op de Salon d’Automne in Parijs. Van 1906 tot 1908 reisden Kandinsky en Münter door Europa, totdat ze neerstreken in het dorpje Murnau, ten zuiden van München. Daar schilderden ze enige tijd samen met Alexej von Jawlensky en Marianne von Werefkin. In de jaren daarna werden Kandinsky’s kleurvlakken steeds autonomer en ontwikkelde zijn werk zich in een snel tempo in de richting van de abstractie.

In 1909 richtte Kandinsky met Jawlensky de ‘Neue Künstlerverein München’ op. Twee jaar later viel de groep uiteen en daarna startten Kandinsky, Jawlensky en Münter samen met Franz Marc en August Macke de kunstenaarsvereniging Der Blaue Reiter. In 1912 publiceerde Kandinsky zijn theorieën over de psychologische effecten van kleuren en klanken op de menselijke ziel. Kandinsky’s werk was inmiddels volledig abstract geworden, met titels als ‘improvisatie’ en ‘compositie’.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde de kunstenaar terug naar Moskou, waar hij na de Revolutie van 1917 een leidende rol speelde in het nieuwe cultuurbeleid. Zijn lesprogramma aan het Instituut voor Artistieke Cultuur (INKhOeK) werd echter als negatief beoordeeld door de Sovjetautoriteiten. In 1922 accepteerde Kandinsky een aanbod van een functie als professor aan het Bauhaus in Weimar. In 1933 vertrok hij naar Parijs en nam de Franse nationaliteit aan. De laatste jaren van zijn leven bracht hij door in Neuilly-sur-Seine bij Parijs.

Wassily Kandinsky, Lipnitzki, Getty Images.jpg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.