Biografieën kunstenaars

Maurice Utrillo

Maurice Utrillo (1883-1955) werd geboren als Maurice Valadon – een buitenechtelijke zoon van model en kunstenares Suzanne Valadon. In 1891 nam de Spaanse schilder en kunstcriticus Miguel Utrillo i Morlius officieel het vaderschap op zich. Maurice had een moeilijke jeugd en raakte als puber al aan de drank. Ook had hij last van psychische problemen. Zijn moeder gaf hem het advies te gaan schilderen en gaf hem zelf les. Zo begon hij met het tekenen en schilderen van straatgezichten. Hij viel nog regelmatig ten prooi aan zijn oude verslaving, maar de schilderkunst werd zijn nieuwe passie. Utrillo schilderde vooral de huizen en straten van Montmartre met zijn oude molens, cafés en plaatsen van vertier. Aanvankelijk gebruikte hij een vrij donker palet; later liet hij zich inspireren door de lichter gekleurde, impressionistische doeken van Pissarro en Sisley. Zijn meest gewaardeerde werk is dat uit zijn ‘witte’ periode (circa 1909-1914), waarin hij voornamelijk werkte in lichte, bleke tinten, waarbij hij zijn verf soms vermengde met zand en gips. Deze schilderijen bracht hem bekendheid bij kunstenaars en critici. Zijn echte doorbraak kwam pas met een expositie samen met zijn moeder in Galerie Bernheim-Jeune in 1923. Daarna werd hij ook in het buitenland bekend. Ondanks zijn succes raakte hij soms weer aan de drank en werd hij enkele malen opgenomen in psychiatrische inrichtingen. In de laatste jaren van zijn leven kon hij vanwege zijn slechte gezondheid niet meer buiten werken en schilderde hij uit zijn geheugen, naar foto’s en ansichtkaarten en wat hij zag vanuit zijn raam.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.