Biografieën kunstenaars

Kees van Dongen

Kees van Dongen (1877-1968) groeide op in Rotterdam, waar hij van 1892 tot 1897 avondlessen volgde aan de kunstacademie. Vervolgens trok hij naar Parijs en werkte daar als huisschilder en illustrator van satirische tijdschriften. In 1905 exposeerde hij op de Salon d’Automne, samen met Matisse en anderen die later de ‘fauvisten’ werden genoemd. Het jaar daarna verhuisde Van Dongen met zijn vrouw Augusta (Guus) naar de ‘Bateau Lavoir’ op Montmartre, waar ook Picasso en andere kunstenaars hun atelier hadden. Het fascinerende en extravagante nachtleven van Montmartre werd het onderwerp van veel van zijn felgekleurde schilderijen. Zijn expressieve, kleurrijke portretstijl werd erg populair, en vooral zijn vele vrouwelijke naakten bezorgden hem roem. De vrouw omschreef hij als ‘het mooiste landschap’. Hij werkte met heftige, ongemengde kleuren en een sterke vereenvoudiging van de vorm, ten behoeve van een krachtige compositie. Met deze kenmerkende stijl wordt Van Dongen beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het fauvisme.

Langzaam maar zeker ontwikkelde de schilder goede contacten met vooraanstaande kunsthandelaren. Hij kreeg veel erkenning, in de vorm van opdrachten en tentoonstellingen, maar ook door de toekenning van het Franse Légion d'Honneur in 1926 en van de Belgische Kroonorde in 1927. Na de Tweede Wereldoorlog schilderde hij vooral portretten van leden van de Franse high society. Ook bleef hij gedurende zijn hele leven tekeningen en boekillustraties maken. Van Dongen stierf in 1968 in zijn huis in Monte Carlo.

Kees van Dongen, Apic, Getty Images

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.