Hollandse Meesters uit de Hermitage.
Oogappels van de tsaren

7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Er is lang naar uitgekeken, in oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.

v.l.n.r.
Rembrandt van Rijn, Flora, 1634; Rembrandt van Rijn, Portret van een man, 1661; Gabriël Metsu, Ontbijt, ca. 1659–62; Willem Kalf, stilleven met dessert, ca. 1653/54; Dirck van Baburen, Concert, 1623
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Het wordt een feest van herkenning en ontdekking. Met zes schilderijen van Rembrandt, en met werken van grote namen als Ferdinand Bol, Gerard Dou, Govert Flinck, Frans Hals, Paulus Potter, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en vele, vele anderen. De bloeiperiode tussen 1650 en 1670 komt met 37 werken ruim aan bod. Er zijn wereldberoemde schilderijen te zien, zoals Rembrandts Flora (met haar mysterieuze, 'Mona Lisa-achtige’ glimlach) en Jonge vrouw met oorbellen, een van Frans Hals’ vermaarde mannenportretten en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst. Maar er is ook plaats voor tegenwoordig minder bekende schilders, zoals Willem Drost, Jacob Duck, Pieter Janssens Elinga en Emanuel de Witte. Gezamenlijk maken zij een prachtige collectie, een dwarsdoorsnede van de Gouden Eeuw van de Nederlandse schilderkunst.

Ontdek de liefde voor de Hollandse Meesters van de tsaren en kom van alles te weten over de handel in de kunstwerken. Peter de Grote verwierf zijn eerste Rembrandt al op 25-jarige leeftijd! Hij begon te verzamelen nog vóórdat collectioneurs in andere landen met het virus besmet raakten. In de achttiende eeuw legden diverse privéverzamelaars én tsarina Catharina de Grote belangrijke collecties aan. Zij was het die de Hermitage stichtte als museum. Haar opvolgers in de negentiende eeuw breidden de collectie verder uit. Zo bleven zij vooroplopen in de internationale waardering voor Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Rembrandt van Rijn (1606-1669), Portret van een man met kraag ,1631
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen
Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.