Borden uit het Russische servies

Vervaardigd voor de bruiloft van grootvorstin Anna Pavlovna en prins Willem (later koning Willem II).

St.-Petersburg, Keizerlijke Porseleinmanufactuur, 1816, Aanvullingen: Parijs, Manufacture royale de porcelaine de Sèvres, na 1816; beschilderingen door F. Faber, Brussel e.a.
Fotografie Janiek Dam

Dit servies is nog steeds in bezit van de Koninklijke Familie en wordt door koning Willem-Alexander en koningin Máxima gebruikt bij officiële staatsdiners. Anna Pavlovna (1795–1865) is de jongste dochter van Paul I en de zuster van Alexander I en Nicolaas I. Op 21 februari 1816 huwt zij met de latere koning Willem II. In 1840 wordt het paar ingehuldigd als koning en koningin der Nederlanden. Bij haar huwelijk krijgt Anna Pavlovna een uitgebreide en zeer kostbare bruidsschat mee, die onder andere bestaat uit meubels, juwelen en grote geldbedragen. Ook dit porseleinen servies, vervaardigd in de Russische Keizerlijke Porseleinmanufactuur in St.-Petersburg, behoort ertoe. Hier ziet u een selectie borden uit dit omvangrijke servies. Oorspronkelijk bestond het uit soepterrines, vele schalen van verschillend formaat en 288 platte en 120 diepe borden. Alle vormgegeven in Russische empirestijl met rijke decoraties. Elk bord bevat een ander tafereel. Onder meer geschilderde scènes van spelende kinderen of putti en taferelen uit St.-Petersburg en omgeving die Anna zouden herinneren aan haar geboorteland. Het servies is later uitgebreid. Gebroken serviesonderdelen zijn vervangen door stukken uit Sèvres.

Koningin Anna Pavlovna mist wel de uitbundige eetcultuur van haar ouderlijk huis. Zij geeft elke dag door wat zij wenst te nuttigen. Zij is kritisch op wat haar wordt voorgeschoteld; bekend is dat de chefkok eens werd bestraft omdat hij de sagosoep had verprutst. Voor haar kinderen vraagt Anna om verse vruchten. Aan het hof werden exotische vruchten als ananas, vijgen en bananen gegeten, een zeldzaamheid destijds.

St.-Petersburg, Keizerlijke Porseleinmanufactuur, 1816, Aanvullingen: Parijs, Manufacture royale de porcelaine de Sèvres, na 1816; beschilderingen door F. Faber, Brussel e.a.
Fotografie Janiek Dam

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen
Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.