Groene Kikkerservies

Datering
1773–74

Geproduceerd door
Wedgwood, Londen

Materiaal
Creamware, beschildering boven glazuur.
‘Yellowish faience mixture by Joshua Wedgwood’, ook wel ‘Queen’s Ware’

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
944 stuks (50 couverts)

Nu in bezit Hermitage
767 stuks

Geschiedenis
Besteld door Catharina, het idee voor het servies was van haarzelf. Toen het bijna voltooid was, werd het grootste gedeelte in Londen tentoongesteld. In 1774 kwam het servies in Rusland aan. Het is bij verschillende belangrijke diners gebruikt, zoals in 1777 bij het bezoek van koning Gustaaf III van Zweden, en in 1780 bij dat van de Oostenrijkse keizer Joseph II.

Iconografie
1222 verschillende panorama’s van Engelse landschappen en parken, een ware encyclopedie van het Engelse landschap. De nadruk lag op gotische gebouwen, het paleis waar het servies voor besteld werd was neogotisch. Catharina betoonde zo haar vriendschap met Engeland, dat ze bewonderde om zijn constitutionele staatsvorm zonder koninklijke concessies. Het paleis heette Kekerekeksinen – nu Tsjesme Paleis –, Fins voor kikkermoeras, vandaar de groene kikker in het schild. Veel onderdelen zijn in ‘Royal Shape’, een model dat Wedgwood al had gebruikt voor koning George III. Enkele stukken, zoals de compote-en roomijsschalen, werden speciaal voor dit servies gemaakt en kregen de naam ‘Catherine Shape’.

In de tentoonstelling
2 glacières met deksel en inzetschaal, 4 dessertschalen met deksel, 4 onderschalen voor dessertschalen, 4 rechthoekige schotels met deksel, 4 sausterrines met lepel, 4 sauskommen, 4 onderschalen voor sauskommen, 4 ovale schalen, 4 ovale deksels, 12 platte borden, soepterrine, roombeker met deksel.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.