‘Hommage aan kunst – en natuurminnende Joséphine de Beauharnais in Hermitage en Hortus’

Napoleons keizerin komt tot leven door samenwerking Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus
Openingen op 28 maart 2015

Joséphine de Beauharnais (1763–1814) staat dit voorjaar centraal in de Amsterdamse Plantage, waar de buren Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aandacht besteden aan deze feminiene legende. In dit samenwerkingsproject gaat de bezoeker mee naar het beroemde tuinpaleis van de keizerin, Château de Malmaison net buiten Parijs. Joséphine toverde het om tot een lusthof met een prachtige kunstcollectie en paradijselijke tuinen vol bijzondere bloemen, planten en vogels als zeldzame zwarte zwanen en struisvogels. Het was Napoleons favoriete hideaway en werd vrijwel direct na zijn nederlaag en verbanning een favoriete bestemming van de hoogste Europese adel, zoals de koning van Pruisen en niet in de laatste plaats tsaar Alexander van Rusland. Joséphine hield er haar hof en overleed er te midden van haar geliefde kunst, flora en fauna.

In de Hermitage Amsterdam verhaalt Alexander, Napoleon & Joséphine. Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage hoe de Europese geschiedenis Napoleon en tsaar Alexander I verbond. Joséphine speelt in deze tentoonstelling een fascinerende rol, eerst als keizerin aan de zijde van Napoleon en later als goede vriendin van Alexander I. Zij legde een enorme kunstcollectie aan van onschatbare waarde, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters. Vele highlights ervan zijn te zien in de Hermitage Amsterdam.
De Hortus Botanicus vertelt met de tentoonstelling Joséphine. Een keizerrijk in een tuin over haar andere grote passie: het verzamelen en kweken van bloemen en planten. Joséphines Château de Malmaison was 200 jaar geleden het thuis van haar kunstcollectie, maar ook van haar bijzondere planten- en bloementuinen. Deze prachtige wereld komt weer tot leven in de Hermitage en de Hortus. Een korte looproute van 300 meter verbindt beide tentoonstellingen. Zij gaan open op 28 maart 2015 en bieden een combinatieticket voor € 17,50.

François Flameng, Feestelijke receptie in het Château de Malmaison in 1802, ca. 1894. Olieverf op doek, 106 x 139 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen
Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.