Berezinakabinet in Hermitage Amsterdam herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

Oversteek ijskoude Berezina werd mogelijk door Nederlandse bruggenbouwers

Op zaterdag 28 maart aanstaande wordt, als onderdeel van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, het Berezinakabinet geopend. Hier komt de rol tot leven van de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden. Napoleons Grande Armée was in 1812 na een snelle opmars tot in Moskou gekomen, maar trof daar een verlaten stad zonder voorraden. Toen ook de winter nog inviel zag hij zich gedwongen terug te keren. De terugtocht pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Aan de hand van nagelaten objecten, in bruikleen gegeven door nazaten van Nederlandse soldaten in de Grande Armée, komen de verschrikkingen van die tijd tot leven. Tot de bruiklenen behoren dagboeken, prenten, persoonlijke bezittingen en een originele kogel die een van de soldaten verwondde. De meeste objecten komen uit privécollecties en worden voor het eerst tentoongesteld. Een interactieve soundscape van de beroemde schoolplaat van Hoynck van Papendrecht laat de oversteek van de ijskoude rivier indringend voelen.

Kogel uit de nek van Henrikus van der Linden
Gewond geraakt tijdens de slag bij Berezina op 27 november 1812. De kogel werd in Nederland verwijderd en bewaard in een doosje met een later opschrift: H. van der Linden, geblesseerd 27 november 1812. Geboren 8 september 1784, overleden 6 november 1846.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.