ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs is terug van weggeweest. Vandaag is bekendgemaakt dat de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Melvin Moti (Rotterdam, 1977).

De ABN AMRO Kunstprijs werd tijdens vier voorgaande edities uitgereikt aan internationaal talent in Nederland, zoals Fahrettin Örenli (2004), Eylem Aladogan (2005), Ryan Gander (2006) en Melissa Gordon (2007). In 2015 vindt de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs plaats. De prijs wordt voortgezet als een stimuleringsprijs voor talent in Nederland (nationaal of internationaal). De winnaar krijgt een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam inclusief een bijgaande publicatie en een geldbedrag van 10.000 euro. Tevens wordt werk aangekocht voor de ABN AMRO kunstcollectie.

v.l.n.r. Cathelijne Broers (directeur Hermitage Amsterdam), Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam), Melvin Moti (winnaar ABN AMRO Kunstprijs) en Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie)
Foto Janiek Dam

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Melvin Moti voor een bijzondere kunstenaar die uiterst geconcentreerd en onverstoord zijn eigen weg gaat en thema's aansnijdt die de kern van ons bestaan raken. Belangrijke onderwerpen in zijn werk zijn tijd, geschiedenis, herinnering, mentale experimenten en verschijnselen die buiten de kaders van de menselijke waarneming vallen. De jury ziet Moti als een van de meest eigenzinnige en talentvolle Nederlandse kunstenaars van zijn generatie en is verheugd om hem de ABN AMRO Kunstprijs 2015 toe te kennen. In het najaar van 2015 (vanaf 25 november) zal de solotentoonstelling van Moti plaatsvinden in de Hermitage Amsterdam.

De jury heeft gezocht naar een uitgesproken talent in Nederland dat zich op een interessante manier ontwikkelt en waarvoor de toekenning van de prijs van betekenis kan zijn bij het nemen van volgende stappen in zijn of haar carrière. De kwaliteit en eigenheid van het werk vormden daarbij leidende criteria. Moti is een toptalent in ontwikkeling. De kunstenaar heeft zijn werk getoond in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en met name in het buitenland, maar zijn werk is nog relatief onbekend bij een breed Nederlands publiek.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 bestaat uit Maria Barnas (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar), Lorenzo Benedetti (directeur De Appel arts center Amsterdam), Lex ter Braak (directeur Jan van Eyck academie Maastricht), Danila Cahen (curator ABN AMRO kunstcollectie) en Bart Rutten (Hoofd Collecties Stedelijk Museum Amsterdam).

Melvin Moti

In Moti’s films, objecten en installaties spelen documentatie en onderzoek een centrale rol. Moti onderzoekt noties van tijd, geschiedenis en herinnering en stelt vragen over bijvoorbeeld het vermogen van de menselijke verbeelding en de werking van perceptie. Zo hadden eerdere werken een uit de herinnering opgebouwde rondleiding door de leeggeruimde zalen van de Hermitage tot onderwerp (No Show, 2004), de menselijke capaciteit om vanuit totale duisternis beelden op het netvlies te laten verschijnen (The Prisoner’s Cinema, 2008) en het zichtbaar maken van het onzichtbare - in dit geval de vierde dimensie (The Eightfold Dot, 2013).

Melvin Moti, The Prisoner's Cinema, 2008, 35mm film, kleur, geen geluid, 22 min. Courtesy Meyer Riegger, Berlijn/Karlsruhe

Melvin Moti (Rotterdam, 1977) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en vervolgende zijn opleiding aan De Ateliers in Amsterdam (1999-2001). Recente solotentoonstellingen vonden plaatst o.a. in het Mori Art Museum in Tokyo (2014), in het Center for Contemporary Art in Vilnius (2014), in Wiels in Brussel (2010) en in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2008). In 2013 nam Moti deel aan de internationale groepstentoonstelling The Encyclopedic Palace, tijdens de 55e Biënnale van Venetië.

ABN AMRO “Partner van de Toekomst”

ABN AMRO is sinds 2004 hoofdsponsor van de Hermitage Amsterdam en is trots op deze langdurige samenwerking die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. De ABN AMRO Kunstprijs 2015 valt binnen het sponsorbeleid “Partner van de Toekomst”, dat zich richt op talentontwikkeling. ABN AMRO wil mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en het waarmaken van hun ambities. Hierbij richt ABN AMRO zich op de domeinen sport, kunst en cultuur, ondernemerschap, en educatie. Met de ABN AMRO Kunstprijs wil de bank talent binnen de beeldende kunst een podium geven om een breed publiek te bereiken. Het geeft hen bovendien de kans zich verder te ontwikkelen.

Melvin Moti, Echo Chamber, Kunsthalle Lissabon, 2012. Courtesy privé collectie, Stuttgart

Hermitage Amsterdam

Het Amstelhofcomplex van de Hermitage Amsterdam biedt ruimte voor meerdere tentoonstellingen tegelijkertijd, naast de halfjaarlijkse grote tentoonstellingen uit de collectie van de Hermitage in Sint-Petersburg. Zo vond in 2012 het Van Gogh Museum onderdak tijdens zijn verbouwing en is op dit moment Hollanders van de Gouden Eeuw te zien, een samenwerking met het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum. De Hermitage Amsterdam biedt bovendien graag ruimte aan hedendaagse kunstenaars. In 2013 opende Russisch atelier aan de Amstel, een expositie van tien moderne kunstenaars met Russische wortels. Met de expositie van de kunstprijs van ABN AMRO zet de Hermitage Amsterdam deze lijn voort.

Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam: “Bij de verlenging van de sponsorsamenwerking met ABN AMRO in 2014 hebben we afgesproken extra invulling te geven aan talentontwikkeling, ons gemeenschappelijke thema. Dat doen we al binnen het educatieve programma van de voor Nederland unieke Hermitage voor Kinderen. Het is daarom een verrijking dat we onderdak kunnen bieden aan de ABN AMRO Kunstprijs, een aanmoedigingsprijs voor talent in ontwikkeling. Laureaat Melvin Moti is een uitgesproken talent met prachtig werk. We zijn verheugd dat zijn werk in november bij ons te zien is.“

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.