Rusland, de Romanovs en St.-Petersburg

‘“Er is niets wat je niet kunt vinden in Petersburg”, riep de jongste enthousiast, “behalve vader en moeder is alles er !”’

Fjodor M. Dostojevski in Misdaad en Straf

Het immense Rusland heeft een lange en bewogen geschiedenis. In de vijtiende eeuw vestigt grootvorst Ivan III de Grote er een autocratisch bestuur en noemt zichzelf ‘tsaar van alle Russen’. Het tsarentitel komt in 1613 in handen van de familie Romanov, die Rusland meer dan 300 jaar regeert. Met tsaar Peter de Grote verplaatst het hof zich in 1712 van Moskou naar St.-Petersburg.

Onder de Romanovs wordt St.-Petersburg gevuld met schitterende bouwwerken: paleizen en parken, kerken en kloosters, theaters, overheidsgebouwen en musea. Niet in de laatste plaats de Hermitage, waarin tsarina Catharina II de Grote haar omvangrijke kunstcollectie onderbrengt. Een groot deel van deze monumenten heeft de latere bedreigingen – het Beleg van Leningrad en de Sovjetperiode – overleefd en is inmiddels weer in volle glorie te bewonderen.

Centraal op deze pagina’s staat het achttiende- en negentiende-eeuwse verleden van St.-Petersburg, de schakel tussen Rusland en de Romanovs. Parallelle tijdlijnen geven een overzicht van de gebeurtenissen door de tijd heen. Verdiepingen vertellen over het ontstaan van de stad en natuurlijk over de historische contacten met Nederland die daarin een rol speelden.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.