St.-Petersburg & Rusland

Lezen over St.-Petersburg

Geschiedenis

Veluwenkamp, Jan Willem, Archangel. Nederlandse ondernemers in Rusland, 1550–1785, Balans, Amsterdam 2000.

Opkomst en ondergang van de Nederlandse enclave in de belangrijkste Russische handelshaven.

Bely, Andrej, Petersburg, Atlas, Amsterdam 2008.

Petersburg, 1905. Aan de vooravond van de ineenstorting van het Russische tsarenrijk moet een jonge rebel op bevel van een revolutionaire groepering een bomaanslag plegen op zijn aristocratische vader. Meesterlijk verbeeldt Bely de chaos en absurditeit van de politiek aan het begin van de twintigste eeuw.

Bezemer, J. W., Een geschiedenis van Rusland. Van Rurik tot Brezjnev, Van Oorschot, Amsterdam 1988/1994.

Inclusief een in 1994 toegevoegd hoofdstuk over het einde van de Sovjet-Unie.

Boele, Vincent, Sergej Androsov en Heleen van Ketwich Verschuur, Verzamelaars in St.-Petersburg, Hermitage aan de Amstel / Waanders, Zwolle 1996.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling.

Bozzi Granville, Augustus, St.-Petersburgh: A Journal of Travels to and from that Capital; Through Flanders, the Rhenish Provinces, Prussia, Russia, Poland, Silesia, Saxony, the Federated States of Germany, and France, H. Colburn, 1828.

Reis mee door het Petersburg van de negentiende eeuw. Te downloaden op Google Books

Coppens, Thera, Marie Cornélie: dagboek van haar reis naar St.-Petersburg 1824-1825, Meulenhoff, Amsterdam, 2003.

In 1824 hobbelt een kleine stoet reiskoetsen van het Koninklijk Paleis te Brussel via de Duitse vorstendommen naar het hof van tsaar Alexander I te St.-Petersburg. In de koetsen: kroonprins Willem Frederik van Oranje en zijn Russische gemalin Anna Pavlovna met hun gevolg. Een van de hofdames, de jonge Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam, schrijft in het geheim uitvoerige dagboeken.

Cornelis de Bruyn, Reizen over Moskovie. Een Hollandse schilder ontmoet tsaar Peter de Grote, ingeleid en van commentaar voorzien door Kiki Hannema, Terra Incognita, Amsterdam 1996.

Historisch reisverslag van Cornelis de Bruijn, die Peter de Grote ontmoette tijdens diens eerste bezoek aan Nederland en die later op verzoek van de tsaar als eerste Europeaan tekeningen van het tsarenrijk mocht maken.

Crankshaw, Edward, The Shadow of the Winter Palace: Russia’s Drift to Revolution 1825-1917, Viking Press, New York 1976.

Boeiende chronologie van Rusland onder de laatste vier tsaren. Crankshaw beschrijft meesterlijk hoe de Dekabristenopstand in 1825 de aanzet vormde voor de revoluties in 1917.

Detrez, Raymond, Rusland: een geschiedenis, Atlas, Amsterdam 2008.

Detrez, hoogleraar geschiedenis van Rusland aan de Universiteit Gent, geeft een historisch overzicht van de vroegste Slavische steppevolkeren tot aan de verkiezing van Dmitri Medvedev. Een degelijke, chronologische geschiedenis voor een groot publiek, met verwijzingen naar de contacten tussen Rusland en de Nederlanden.

De Vlämische Strasse. Ambulante handel uit de Kempen, Westfalen en Vriezenveen tot in Rusland, 2004.

Over de Russische handel van de Teuten (Kempen), Tödden (Lingen/Osnabrück) en Vriezenveners.

Driessen-Van het Reve, Jozien J., Tsaar Peter de Grote en zijn Amsterdamse vrienden, Amsterdams Historisch Museum, Amsterdam 1996.

Publicatie ter gelegenheid van de tentoonstelling, Peter de Grote en Holland in het Amsterdams Historisch Museum.

Driessen-Van het Reve, Jozien J., De Kunstkamera van Peter de Grote: de Hollandse inbreng, gereconstrueerd uit brieven van Albert Seba en Johann Daniel Schumacher uit de jaren 1711-1752, Verloren, Amsterdam 2006.

Enkele jaren geleden dook in St.-Petersburg de briefwisseling op tussen de Amsterdamse apotheker Albert Seba met de bibliothecaris van tsaar Peter de Grote, Johann Daniel Schumacher. De brieven leveren een schat aan gegevens over Peters aankoop van Amsterdamse natuurhistorische collecties en vormen een prachtig bewijs voor Hollands rol als exporteur van ideeën en cultuurgoed.

Dunmore, Helen, De belegering, De Geus, Amsterdam 2003.

1941: Leningrad is omsingeld door het Duitse leger. Dit legendarische beleg zal bijna 900 dagen duren en aan meer dan een miljoen Russische burgers het leven kosten. De bewoners van de stad moeten de onbarmhartige kou en de extreme honger het hoofd te zien bieden. Onder hen is de jonge Anna, die haar vijfjarig broertje Kolja koste wat het kost in leven probeert te houden.

Engberts, Egbert, Herinneringen aan Rusland, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam 2004.

Egbert Engberts – grootvader van de Nederlandse schrijver Toon Tellegen – wordt in 1875 in St.-Petersburg geboren. Hij blijft er tot 1918, als hij met zijn gezin moet vluchten vanwege de Russische revolutie. De familie vestigt zich in het Twentse Vriezenveen, waar Engberts' ouders vandaan komen. Engberts kan niet wennen aan het leven in Nederland. Een tiental jaren later typt hij zijn herinneringen aan het Rusland van vóór de Revolutie.

Gorbatenko, Sergey, New Amsterdam. St.Petersburg and Architectural Images of the Netherlands, Russisch Archief Centrum, 2003.

Architectuurhistoricus Gorbatenko schrijft over de droom van Peter de Grote, de bouw van het 'nieuwe Amsterdam' aan de Neva. Ondersteund door systematisch archiefonderzoek toont de auteur de motivatie van de Russische tsaar om aan Amsterdam een voorbeeld te nemen én de sporen van Nederlandse gebouwen, parken en paleizen in St.-Petersburg.

d’Hamecourt, Peter, Petersburg. Paradijs in het moeras, Conserve, Amsterdam 2008.

Tsaar Peter de Grote dwong zijn onderdanen letterlijk hun steen bij te dragen aan de bouw van het ‘Europese’ St.-Petersburg. Paleizen, kerken en boulevards doorbraken het kleinschalige Amsterdamse patroon. Onderhuids bleef het verzet tegen dit Europese gezwel op Russische bodem. Dat de stad nog bestaat is een wereldwonder.

Holtrop, P.N., G. Brinkman en Th.J.S. van Staalduine, Hervormd in St.-Petersburg, Boekencentrum, 2000.

Verkenning van de geschiedenis van de Hollandse Hervormde kerk in St.-Petersburg 1717-1927.

Hosmar, J., De Ruslandvaarders, Europese Bibliotheek, 1986.

Lotgevallen van de Vriezenveners naar en in St.-Petersburg, met veel afbeeldingen en egodocumenten uit de negentiende eeuw. Over handelspraktijken, arbeiders in de zoutmijnen in Zuid-Rusland, Wicher Berkhoff, de Hollandse kerk, en huwelijken met Russische vrouwen.

Jackman, S.W., De Romanov Relaties. De privé-correspondentie van de tsaren Alexander I, Nicolaas I en de grootvorsten Constantijn en Michael met hun zuster koningin Anna Paulowna, 1817-1855, Bosch & Keuning, Baarn, 1987.

Massie, Robert K., Peter the Great. His Life and World, Ballantine Books 1985.

Uitgebreide, gedegen biografie van Peter de Grote, compleet met landkaarten en stamboom.

Meeuwse, Karina, De Ruslui. Nederlanders in St.-Petersburg 1720 -1920, Pegasus, Amsterdam 2007.

Geschiedenis van de Vriezenveense kooplui in Rusland, vanaf het einde van de zeventiende eeuw tot aan de Russische revolutie in 1917. In 1996 voor het eerst uitgebracht naast de gelijknamige gedramatiseerde documentaire.

Nenasjev, Vladimir, Peter de Grote gaat naar het Westen, Benerus, Antwerpen 2003.

Ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van St.-Petersburg maakte de Russische tekenaar Vladimir Nenasjev een serie cartoons over het historische bezoek van tsaar Peter de Grote aan het Westen in 1697-1698.

Oudard, Georges, Peter the Great, Kessinger Publishing, 2005.

Standaardwerk over en biografie van Peter I de Grote.

Peter de Grote en Holland. Culturele en wetenschappelijke betrekkingen tussen Rusland en Nederland ten tijde van tsaar Peter de Grote, Thoth, Amsterdam 1996.

Tentoonstellingscatalogus van het Amsterdams Historisch Museum met 250 objecten over de Kunstkamera en de collectie van Peter de Grote.

Rosie, Dirk W., In draf naar Petersburg, Dagblad Tubantia, 1992.

Verslag van een gereconstrueerde reis van Vriezenveen naar St.-Petersburg uit 1826. De reconstructie uit 1992 per koets en vrachtauto duurde vier weken: ‘We hebben elkaars handen gedrukt toen de koets halt hield achter de Hermitage.’

Tellegen, Toon, De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne, Querido, Amsterdam 2002.

‘In Nederland ben je een Rus, in Rusland – een Nederlander. Je bevindt je in de greep van twee culturen, die naast elkaar bestaan’, zo piekerde Egberts Engberts lang geleden. Engberts kleinzoon Toon Tellegen schreef de verhalen op die deze ‘Russische’ grootvader hem vertelde.

The Romanov Dynasty, Staatsmuseum de Hermitage, St.-Petersburg 2006.

Overzicht van leden van de tsarenfamilie Romanov.

Troyat, Henry, Peter de Grote, tsaar van Rusland, Becht, Rotterdam 1996.

Degelijke biografie van Peter de Grote.

Troyat, Henry, Catherine the Great, Meridian Books, Londen 1994.

Degelijke biografie van Catharina de Grote.

Tsaren tronen op het Loo. Schatten uit Paleis Peterhof van Peter de Grote tot Nicolaas II, Paleis Het Loo, Apeldoorn 1996.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling over Peterhof, het zomerpaleis van de Russische tsaren bij St.-Petersburg.

Volkov, Solomon, Saint-Petersburg. A Cultural History, Free Press, 1995

Magistrale cultuurgeschiedenis van St.-Petersburg. Treed in de voetsporen van Poesjkin en Dostojevski, Tsjaikovski en Moessorgski, Achmatova, Stravinsky en Nabokov, Sjostakovitsj en Brodsky.

Vrieze, John en Irina Artemeva, Catharina, de keizerin en de kunsten: uit de schatkamers van de Hermitage, Waanders, Zwolle 1996.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Waegemans, E. en H. van Koningsbrugge, Noord- en Zuid-Nederlanders in Rusland 1703-2003, Baltic Studies, 2004.

Artikelen van diverse auteurs over 300 jaar contacten tussen de Lage Landen en Rusland.

Waegemans, Emmanuel (red.), Aleksandr Nikolaevitsj Radisjev, Reis van Petersburg naar Moskou, Benerus, Antwerpen 2004 (oorspr. 1790).

Maatschappijkritisch reisverhaal over misstanden in het Russische keizerrijk ten tijde van Catharina de Grote.

Wijnroks, Eric H., Handel tussen Rusland en de Nederlanden, 1560-1640: een netwerkanalyse van de Antwerpse en Amsterdamse kooplieden, handelend op Rusland, Verloren, Amsterdam 2003.

Na de scheiding tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden in 1585 verplaatste de handel op Rusland zich van Antwerpen naar Amsterdam. Wijnroks onderzoek bewees een duidelijke continuïteit van de handelsnetwerken.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.