OpenOffice document MS Word document

Hermitage Amsterdam toont DUSK & DAWN van Erwin Olaf

11 juni – 12 september 2010

Van 11 juni tot en met 12 september 2010 toont de Hermitage Amsterdam een fotoserie van Erwin Olaf: DUSK & DAWN. De presentatie bestaat uit 12 werken en is te zien op de eerste verdieping van de Keizersvleugel. In deze serie liet Olaf zich inspireren door de foto’s van fotografe Frances Benjamin Johnston. In 1899-1900 fotografeerde zij zwarte Amerikaanse leerlingen van het Hampton Instituut in Virginia. Hun levensverhaal kende toen nog geen andere kleur dan het lot van vrijgekomen slaven. In haar uitgekiende esthetiek laat Johnston de wereld zien dat een schone toekomst wel degelijk voor deze leerlingen binnen handbereik ligt.

In DUSK plaatst Erwin Olaf ons aan het begin van de twintigste eeuw, waarin een upper middle class gezin met donkere huidskleur is geportretteerd. De serie voelt als een verlicht eindpunt van een lange weg naar een bevrijde wereld; een sociaal paradijs.

In DAWN laat Olaf dezelfde scènes zien, alleen plaatst hij de scènes in Rusland aan het begin van de twintigste eeuw en bovendien in een volkomen bleek palet. De inspiratie kwam op een ochtend in Moskou waar Olaf in een vijfsterrenhotel verbleef. In een riante ontbijtruimte kwam een blanke vrouw binnen met haar zoon. Beiden waren blond en droegen witte kleding. Gezeten aan een tafel met een wit laken, op witte stoelen en omringd door hoge karakterloze witte muren, zag Olaf de pendant van DUSK ontstaan. Hiermee werd DAWN de esthetische spiegel van DUSK.

In zowel binnen- als buitenland staat Erwin Olaf (1959) bekend als een van de meest opzienbarende hedendaagse fotografen. Met sublieme ironie weet hij onze illusie van vrijheid bloot te leggen. Dat geldt voor zijn confronterende, beeldende series evenzeer als voor zijn recente, meer serene werk, waarin hij aantoont hoe we gevangen zijn in de censuur die we onszelf opleggen. Behalve op fotografie richt Olaf zich ook op het produceren van films en video’s. Daarnaast wordt hij vaak gevraagd voor internationale wervingscampagnes. Olaf heeft ontelbare publicaties op zijn naam en won vele onderscheidingen. Hij wordt vaak gevraagd voor internationale media als New York Times Magazine, Sunday Times, Elle en Vanity Fair. Onlangs publiceerde de prestigieuse Aperture Foundation de monografie Erwin Olaf. Zijn werk wordt in belangrijke internationale tentoonstellingen geëxposeerd, bijvoorbeeld in het Museum of the City of New York, het Chelsea Art Museum, New York, het Museum of Contemporary Canadian Art, Toronto of het Maison européenne de la photographie, Parijs. Erwin Olaf wordt vertegenwoordigd door Flatland (Utrecht / Parijs).

DUSK & DAWN is gratis toegankelijk voor bezoekers van de Hermitage Amsterdam, op vertoon van een geldig entreebewijs.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.