Balletkabinet bij impressionisten in Hermitage

Maandag, 1 oktober 2012

Afgelopen weekend vond een wisseling van tekeningen plaats in de tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie in de Hermitage Amsterdam. Een portret van Édouard Manet (Madame Guillemet, ca. 1880) is vervangen door Zittende danseres die haar schoentjes vastmaakt (ca. 1880) van Edgar Degas. Degas bestudeerde de danseressen van de Parijse opera en als geen ander wist hij de karakteristieke poses op doek te vangen. Met deze wissel is er een waar balletkabinet ontstaan, met twee ballerina’s: van Degas en Forain. Teksten aan de wand geven informatie over de legendarische danser Vaslav Nijinsky en de Ballets Russes van Sergei Diaghilev. Door de speaker klinkt de impressionistische Prélude à l’après-midi d’un faune van Claude Debussy: een revolutionaire en eigentijdse compositie. Het muziekstuk is gebaseerd op een literair werk, het gelijknamige gedicht van Stéphane Mallarmé.

In 1912 maakte Nijinsky voor de Ballets Russes op deze muziek een choreografie die veel stof deed opwaaien. Dit kabinet illustreert prachtig het nieuwe tijdperk, de nieuwe kijk op de werkelijkheid, maar bovenal de nieuwe schoonheid van het samengaan van literatuur, muziek en dans.

Parvaneh Scharafali, danseres van het Nederlands Dans Theater 1, was op uitnodiging van de Hermitage Amsterdam aanwezig om met Michail Dedinkin, conservator van de Hermitage St.-Petersburg, de tekening te wisselen.
Foto Evert Elzinga

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.