De Franse kunstwereld van de negentiende eeuw

Inleiding

Het Frankrijk van de negentiende eeuw kende verschillende kunststromingen: romantiek, neoclassicisme, realisme, de school van Barbizon, impressionisme en postimpressionisme. Iedere stroming had zijn eigen kunstenaars, periode en kenmerken. Deze worden op de website kort en met een voorbeeld besproken.

Toch stonden al deze kunststromingen niet los van elkaar. Ze overlapten en beïnvloedden elkaar. Diverse kunstenaars verenigden kenmerken van verschillende stromingen in hun werk. Er waren echter ook kunstenaars die niets van andere stromingen moesten hebben. Kortom, binnen de Franse kunstwereld van de negentiende eeuw gebeurde veel. Er was zowel sprake van verscheidenheid, bewondering, inspiratie en vernieuwing, als van afgunst en conservatisme.

Hoe de verschillende stromingen ten opzichte van elkaar stonden, werd duidelijk tijdens de jaarlijkse tentoonstellingen in de Salon des Beaux-Arts (Salon der schone kunsten of kortweg ‘Salon’) in Parijs. Tot ongeveer 1860 waren in de Salon vooral werken van de meer traditionele stromingen te zien: neoclassicisme, romantiek, realisme en de school van Barbizon.

Veel van de juryleden die bepaalden welk werk geëxposeerd werd, waren zelf kunstenaar. De Salon was in de negentiende eeuw het belangrijkste kunstplatform van heel Europa. Het was voor deze juryleden/kunstenaars dus goed dat hun werk daar op de mooiste plekjes hing.

Het impressionisme kwam vanaf 1860 op. De juryleden moesten eerst nog weinig van het impressionisme hebben. ‘Een schande voor Frankrijk’, noemde de neoclassicistische schilder en jurylid Jean-Léon Gérôme de impressionistische schilderijen. De impressionisten organiseerden hierop in 1863 zelf de – veel kleinere – Salon des Refusés (Salon der geweigerden) met alleen hun eigen werk.

Uiteindelijk zouden het impressionisme en het postimpressionisme de meest succesvolle kunststromingen uit de negentiende eeuw worden. Ondanks het geruzie tussen de twee Salons was er ook veel waardering, bewondering en beïnvloeding tussen schilders uit verschillende stromingen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.