Hermitage voor Kinderen

Kunst en cultuur zijn belangrijk in de opvoeding van kinderen. Vanuit die gedachte heeft de Hermitage in St.-Petersburg een grote educatieve traditie opgebouwd. Jaarlijks genieten daar honderdduizenden kinderen van 4 tot en met 18 jaar van een uitgebreid programma. Vanaf het begin stond vast dat ook in de Hermitage Amsterdam kinderen alle aandacht zouden krijgen. Daarvoor is zelfs een apart gebouw gereserveerd. Gebouw Neerlandia, gelegen aan de Nieuwe Herengracht en huisvesting van de eerste fase van de Hermitage Amsterdam, is sinds 20 juni 2009 Hermitage voor Kinderen. Het is voor Nederland uniek dat zoveel vierkante meters in een museum zijn vrijgemaakt voor educatieve programma’s. In het gebouw met vijf ateliers, twee leslokalen en een Kinderkantine worden jaarlijks 20.000 schoolkinderen uit het basisonderwijs uit groot Amsterdam ontvangen. Er zijn drie verschillende programma’s, elk afgestemd op de tentoonstellingen in de Hermitage, die de kinderen via een verbindingsgang kunnen bezoeken.

Het principe is gebaseerd op social inclusion: ieder kind heeft recht op de ontdekking van zijn eigen talent. Niet alle kinderen in Amsterdam komen automatisch in contact met beeldende kunst, musea en creativiteit. De Hermitage Amsterdam wil zoveel mogelijk verschillende kinderen bereiken en werkt daarom nauw samen met verschillende stadsdelen in Amsterdam. Het resultaat is dat een bonte mengeling van kinderen met diverse achtergronden een bezoek aan de Hermitage voor Kinderen brengt.

Hermitage School

Een creatief onderwijsprogramma voor de groepen 4-5-6 uit het basisonderwijs. De leerlingen hebben op school al een paar weblessen gevolgd als ze een bezoek brengen aan de Hermitage voor Kinderen. Daar worden ze ontvangen door de docent, die ze meeneemt voor een rondleiding door de tentoonstelling. Na afloop gaan ze met de docent terug naar de Hermitage voor Kinderen en voeren ze een creatieve opdracht uit die samenhangt met het thema van de tentoonstelling.

Hermitage Atelier

Tijdens het klassikale bezoek aan de Hermitage School bekijkt de docent of er in de klassen bijzondere talenten zitten. Aan het einde van de tentoonstelling nodigen de docenten alle talenten via de ouders uit om hun talent verder te ontwikkelen in het programma Hermitage Atelier. Het bestaat uit drie blokken van ieder vijf lessen in weekeinden en op woensdagmiddagen.

Hermitage Academie

Wanneer een kind het Hermitage Atelier heeft doorlopen is het 11 of 12 jaar oud. De Hermitage Amsterdam biedt dan drie jaar lang, twaalf keer per jaar, een vervolgprogramma. Dat is niet zoals het Atelier alleen gericht op ontwikkeling van het creatieve talent, maar ook op kennis van kunstgeschiedenis. Zo worden andere kunstinstellingen bezocht. Te denken valt aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten en het Rembrandthuis.

Mogelijk gemaakt door VSBfonds

VSBfonds is partner van de Hermitage voor Kinderen. Met een bedrag van 2 miljoen euro heeft VSBfonds de Hermitage Amsterdam in staat gesteld om de Hermitage voor Kinderen te verwezenlijken. De bijdrage is bedoeld om de verbouwing, de inrichting en de programmering voor de periode 2009-2012 te financieren. De donatie is een van de hoogste bedragen die VSBfonds ooit aan één specifiek initiatief heeft geschonken. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds heeft een bijdrage geleverd voor aanschaf van het educatieve materiaal voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen
Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.