Hermitage St.-Petersburg

Staatsmuseum de Hermitage is gevestigd in het oude paleiscomplex van tsaren en tsarina’s aan de rivier de Neva in St.-Petersburg. Het museum herbergt een indrukwekkende kunstcollectie met keizerlijk porselein, schitterende Rembrandts, klassieke cameeën, Madonna’s van Da Vinci, blanke beelden van Canova, kleurrijke schilderijen van Matisse.

Gebouw

Het hart van de Hermitage wordt gevormd door het imposante Winterpaleis, ontworpen door Francesco Bartolomeo Rastrelli voor keizerin Elisabeth, uit 1762. Twee jaar later liet tsarina Catharina de Grote er een klein paviljoen aan vast bouwen. Ze noemde dit de Hermitage (later Kleine Hermitage), de kluizenaarshut.

Kort daarna werden de Grote (later Oude) Hermitage en het Hermitagetheater gebouwd. In de negentiende eeuw werd het complex uitgebreid met de Nieuwe Hermitage, ontworpen door Leo von Klenze. In 1852 werd dit deel van de Hermitage geopend als museum. Voor het eerst kon iedereen de topstukken van de keizerlijke collectie bewonderen.

Collectie geschiedenis

Tsaar Peter de Grote (1672-1725) trok in 1697 in het geheim mee met een Russisch gezantschap naar West-Europa voor diplomatiek overleg. Daar gaf de tsaar opdracht schilderijen te kopen en trok kunstenaars aan om in Rusland te werken. Peter de Grote legde zo de basis voor een verzameltraditie.

De geschiedenis van de Hermitage gaat terug tot 1764. Toen kocht tsarina Catharina de Grote (1729-1796) 225 schilderijen in Berlijn. Daar bleef het echter niet bij. In totaal kocht zij 4000 schilderijen, meer dan 10.000 tekeningen en prenten, klassieke en moderne beeldhouwkunst, zilver, porselein, meubels en bewerkte stenen, haar grote passie.

Ook daarna bleef de Hermitage groeien. Zo liet tsaar Nicolaas I in 1850 kunst kopen in Nederland toen de collectie van koning Willem II geveild werd.

In 1917 werd de Hermitage een staatsmuseum en kreeg het de naam Staatsmuseum de Hermitage. In de jaren na de Russische Revolutie groeiden de collecties verder, toen het genationaliseerde kunstbezit onderdak vond in de Hermitage.

Verzamelafdelingen

De collectie van de Hermitage St.-Petersburg bestaat uit verschillende onderdelen:

 • West-Europese kunst.
  Dit is de belangrijkste en grootste verzamelafdeling met ruim twintig schilderijen van Rembrandt, impressionistische en post-impressionistische werken, schilderijen van Da Vinci, Raphael, Titiaan, Giorgone en de mooiste collectie Franse schilderkunst buiten die van het Louvre in Parijs.
 • Oosterse kunst.
  De culturen van het oude Egypte, Mesopotamië, Byzantium, Iran, Centraal-Azië, de Kaukasus, China, Japan en India. De Sassanidische zilververzameling is wereldberoemd, evenals het Koptische textiel en de Perzische tapijten.
 • Russische cultuur.
  Volkskunst maar ook prachtige kunstnijverheid uit de keizerlijke collecties zoals porselein, glas, zilver en tapijten. Uniek is het stalen meubilair dat eind achttiende, begin negentiende eeuw werd geproduceerd in de wapenfabrieken van Toela.
 • Antieke kunst.
  Kunst en kunstnijverheid uit de Griekse en Romeinse beschavingen met belangrijke antieke beeldhouwwerken en Romeinse portretten. Door de opgravingen naar de Griekse vestigingen rond de Zwarte Zee, is deze verzameling enorm uitgebreid.
 • Oosterse en Siberische archeologie.
  Deze afdeling verzamelt vondsten uit de paleolithische tijden, de bronstijd en vroege ijzertijd. Bijzonder zijn het Scythische en Sarmatische goud- en zilverwerk en de collectie textiel, bont, houtsnijwerk en versierde mensenhuid, gevonden in het hoge Altaigebergte.
 • Munten en penningen.
  Catharina de Grote was een bezeten verzamelaar van munten en penningen, en haar aanwinsten vormen de basis van de hedendaagse collectie. De afdeling bevat meer dan een miljoen voorwerpen.
 • Het arsenaal.
  Nicolaas I was een gepassioneerd verzamelaar van antieke wapens en harnassen. Er zijn objecten uit Europese, Russische en Oosterse culturen.
 • De bibliotheek.
  Ook hier werd de basis gelegd door Catharina de Grote. De bibliotheek bevat meer dan 600.000 publicaties in het Russisch en in West-Europese en oosterse talen. De collectie oude drukken en manuscripten omvat circa 10.000 voorwerpen.

Kijkje in de collectie

Van de ruim drie miljoen objecten zijn er zo’n 65.000 te zien in de 350 zalen die de Hermitage rijk is. Daarnaast worden er delen van de enorme collectie getoond in satellietmusea, zoals de Hermitage Amsterdam. Maar het overgrote deel van de verzameling bevindt zich in de depots.

Via onderstaande website kan de bezoeker virtueel wandelen door het museum, kunstwerken nader beschouwen, informatie opdoen over de kunstcollectie. Kunst die anders in het depot blijft, kan nu op het scherm bekeken worden.

De informatie wordt gegeven in het Russisch en het Engels.

http://www.hermitagemuseum.org/

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.