De Kerkzaal van de Hermitage Amsterdam

De Kerkzaal van de Hermitage Amsterdam is een bijzondere plek met een prachtig uitzicht over de Amstel en op de grachtengordel met zijn stadspaleizen aan Heren- en Keizersgracht. De magische grachtengordel – waar ook de Hermitage deel van uitmaakt – telt 4.000 monumenten verspreid over 14 strekkende kilometer, verbonden door 80 bruggen. In stedebouwkundig en architectonisch opzicht is de grachtengordel uniek en weerspiegelt de ambitie en koopmansgeest van de stad in de zeventiende eeuw. Vandaag de dag zeer goed geconserveerd, vol dynamiek en sinds 2010 UNESCO-Werelderfgoed.

Amsterdam is ‘booming’

Tachtigjarige Oorlog woedt, de haven van Antwerpen is door de Spanjaarden afgesloten en de stad aan Amstel en IJ bloeit en groeit. Veel nieuwkomers wonen net buiten de overvolle stad. Uitbreiding is noodzakelijk en voorzien. Er wordt gespeculeerd en alvast grond gekocht, ook door burgemeesters. Rumoer en vertraging zijn het gevolg. Met de uitbreiding wordt pas tijdens het Twaalfjarig Bestand in 1613 begonnen. In twee delen. Eerst tot aan de Leidsegracht en vijftig jaar later, wanneer de stad bijna 200.000 inwoners telt, volgt de uitleg van de grachtengordel tot over de Amstel. Er wordt volop gebouwd. Stadspaleizen grootser dan ooit, met de ‘gouden’ bocht van de Herengracht als hoogtepunt. Tot het Rampjaar 1672. Redeloos, radeloos en reddeloos is de Republiek. De verkoop van bouwgrond stort volledig in. Om braak liggen aan deze kant van de Amstel te voorkomen schenkt de stad grond voor de bouw van liefdadigheidsinstellingen. Ook van het uit 1681 daterende Oude Vrouwenhuis waar u zich nu bevindt.

Meer informatie over dit prachtige uitzicht vindt u in de Kerkzaal van de Hermitage Amsterdam.

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.