Activiteiten

Juni 2010

Woensdag 2 juni, 20.00 uur auditorium

A Dog’s Heart

i.s.m. De Nederlandse Opera

In juni brengt DNO de bijzondere opera A Dog’s Heart, gebaseerd op de gelijknamige satirische novelle van de Russische schrijver Michail Boelgakov uit 1925. In de aanloop naar de voorstelling is er een gevarieerde avond in de Hermitage onder leiding van Klaus Bertisch. DNO’s dramaturg gaat onder meer in gesprek met componist Aleksandr Raskatov over zijn compositie en Michail Boelgakovs werk Hondenhart. Een absolute aanrader ter voorbereiding op de opera.

Zaterdag 5 juni, 14.00 uur auditorium

Hermitage Amsterdam, een droom die werkelijkheid werd

Lezing door bouwheer Pieter van Empelen over de perikelen rondom de bouw en verbouw van de Hermitage Amsterdam, over de metamorfose van verpleeghuis tot hypermodern museum.

Zondag 6 juni, 14.00 uur kerkzaal

Denkend aan Rusland

Het programma Denkend aan Rusland van het VU-Kamerkoor is een muzikale impressie van Rusland. Onder leiding van Boudewijn Jansen brengt het VU-Kamerkoor werken van onder meer Rachmaninov, Schnittke en Mansurian ten gehore.

Woensdag 9 juni, 20.00 uur kerkzaal

NOSTALGHIA met het Nederlands Jeugd Strijkorkest & Liza Ferschtman

Onder leiding van Bas Wiegers

Het Nederlands Jeugd Strijkorkest is hét strijkorkest voor talentvolle strijkers van tussen 12 en 21 jaar. Samen met violiste Liza Ferschtman brengen zij een veelzijdig programma. Waarbij de romantiek van het Franse repertoire van begin twintigste eeuw wordt verbonden met Nostalghia, het bijzondere werk van Toru Takemitsu. Afgewisseld met Russische klassiekers ontstaat een nieuwe impressionistische dynamiek.

Claude Debussy - Strijkkwartet: Andantino doucement expressif
D. Sjostakovitsj - Kleine Suite voor strijkorkest
Toru Takemitsu - Nostalghia (met Liza Ferschtman, viool)
P.I. Tsjaikovski - Serenade

Zaterdag 12 juni, 14.00 uur auditorium

Wassily Kandinsky in beeld

Doede Hardeman (conservator Gemeentemuseum Den Haag) geeft een lezing over het werk van Wassily Kandinsky, de weg naar abstractie en de ontvangst en invloed van zijn werk in Nederland.

Woensdag 16 juni, 20.00 uur kerkzaal

Daria van den Bercken (piano), Bram van Sambeek (fagot), Karel Schoofs (hobo)

‘Een raspianiste met smaak’, en ‘Daria's Daverende Debuut’, zo kopten recensenten naar aanleiding van de toernee Het Debuut 2005/2006, waarmee Daria van den Bercken in de belangrijke zalen van Nederland recitals gaf. In de Hermitage Amsterdam speelt zij samen met Bram van Sambeek en Karel Schoofs een gevarieerd programma met Franse en Russische elementen.

S. Prokofjev: Uit de Suite Romeo and Juliet op. 75

  • National Dance
  • Scene
  • Juliet
  • Mercutio
  • Romeo bids Juliet farewell

C. Koechlin: Drie stukken voor fagot en piano op. 34

F. Poulenc: Hobosonate

F. Poulenc: Trio voor fagot, hobo en piano

Zaterdag 19 juni, 14.00 uur auditorium

De last van het Russische verleden

Rusland staat nu dichter bij ons dan ooit en lijkt sinds de val van de Sovjet-Unie een ‘normaal’ land geworden. Toch, in hoeverre wordt het moderne Rusland nog steeds belast door de erfenis van zijn veelbewogen verleden? In deze lezing biedt Henk Kern (docent aan de opleidingen Geschiedenis en Ruslandkunde van de Universiteit Leiden) een kennismaking met de eigenaardigheden van de Russische geschiedenis onder tsaren en communisten.

20 juni 2010, 20.00 – 1.00 uur

WITTE NACHT

Om te vieren dat wij een jaar open zijn, nodigen wij u uit de Witte Nacht in de Hermitage Amsterdam te beleven. Een Russische traditie die geheel in eigen stijl aan de Amstel wordt voortgezet. Voorstellingen, rondleidingen, muziek, eten, performances en dans; alles over of in ’t wit.

Woensdag 23 juni, 20.00 uur auditorium

De kunst van het ogenblik – Matisse tot Malevich (AVRO Close Up)

Met de ogen van kunstenaars, verzamelaars, machthebbers en het publiek toont deze film de belangrijke iconen van de moderne kunst uit de Hermitage St.-Petersburg. De Russische visionaire verzamelaars Sjtsjoekin en Morozov zien begin twintigste eeuw als eersten de waarde van deze werken. Bewonderd, bekritiseerd, ontkend, genegeerd en bijna geliquideerd, komen de schilderijen eind jaren zestig pas weer het publiek onder ogen en brengen zij een uitgestelde visuele revolutie teweeg.

Zaterdag 26 juni, 14.00 uur auditorium

Kandinsky and Malevich

Russische serie (Engelstalige lezing)

Uit de Hermitage St. Petersburg is deze maand conservator Elena Etsina te gast. In haar lezing zal zij ingaan op het werk van de grootmeesters Kandinsky en Malevich.

Zondag 27 juni, 14.00 uur kerkzaal

Byzantijns Mannenkoor Friesland

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland is opgericht in september 2004 en staat sinds 2007 onder directie van de uit Georgië afkomstige Nana Tchikhinashvili. Het koor telt op dit moment 24 leden. Zij zijn afkomstig uit de drie noorderlijke provincies. Het koor zingt liturgische muziek uit de traditie van de Russisch-orthodoxe kerk en ook volksliederen uit Oost Europese landen. Het koor zingt alle liederen a-capella.

Woensdag 30 juni, 20.00 uur auditorium

AMusE ME

De zomergasten staan bijna op de stoep. Maar voordat het zover is, nodigen we jullie graag uit om de laatste reguliere culturele avond van Matisse tot Malevich met ons te vieren.

Een avond waarin de muzes van de pioniers van toen en van alledag centraal staan. Kunsthistoricus Koen Kleijn biedt de kaders, o.l.v. Mirjam Wijzenbeek wordt de toon gezet met Strawinsky en Janáček en special guest Hafid Bouazza bejubelt de gifgroene muze absint. Zonder deze wonderdrank waren Picasso en de zijnen nooit zo creatief geworden.

Raak geïnspireerd & beleef het mee met een heuse absintcocktailbar!

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.