Activiteiten

December 2010

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!

Woensdag 1 december, 20 uur auditorium

HERCULISH

Culturele avond

Breakdance, hiphop en contemporary dance worden vermengd met spoken word, images en beats

Cross-over dansgezelschap ISH presenteert met HERCULISH een eigentijdse, heldhaftige Hercules. De Klassieke halfgod komt in het Nederland van nu terecht. In het verleden heeft Hercules met zijn enorme kracht machtige daden verricht. Welke opdrachten moet hij uitvoeren om te overleven in de huidige maatschappij? ‘Regisseur Marco Gerris heeft de klassieke mythe van de moedige Hercules kort en krachtig vertaald naar de actualiteit. [...] Knap werk van hem en de straatwijze helden van ISH’ (recensie Volkskrant, Annette Embrechts).

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reservering verplicht via programmering@hermitage.nl.

Zaterdag 4 december, 14 uur auditorium

Couperus’ Iskander

Lezing

‘U zal mij onverbeterlijk vinden, maar omdat ik in deze tijden, die de wereld doormaakt en die ik beleef, niet kàn over moderne menschen schrijven, schrijf ik een roman: Alexander en de Vrouwen’, schreef Couperus in 1919 aan classicus W.E.J. Kuiper. In 1920 verscheen de roman Iskander. Maarten Klein (hoogleraar Universiteit van Lublin, Polen) vertelt over deze echte Couperiaanse noodlotsroman waarin de machtsbeluste, onstuitbare Alexander uiteindelijk ten onder gaat als slachtoffer van de gekruide, Perzische wijnen die de eunuch Bagoas voor hem bereidt, en de geheimzinnige ‘Perzische atmosferen’, waartegen zelfs met het sterkste leger niet te vechten valt.

Zondag 5 december

In verband met de viering van Sinterklaas is er deze zondag geen Liturgisch concert.

Woensdag 8 december, 20 uur auditorium

Molotovs toverlantaarn

Culturele avond

Interview auteur Rachel Polonsky door Sjeng Scheijen

Als Rachel Polonsky in Moskou komt wonen, neemt ze haar intrek in een appartementsgebouw in de Romanovlaan, dat ooit gold als het exclusieve domein van de Sovjetelite. Wanneer ze van haar bovenbuurman de sleutels krijgt van het voormalige appartement van Vjatsjeslav Molotov, minister van Buitenlandse Zaken onder Stalin en een van diens loyaalste trawanten, blijkt dat het startpunt van een fascinerende reis. Kunsthistoricus en Ruslandkenner Sjeng Scheijen interviewt Rachel Polonsky over haar kennismaking met Rusland via Molotovs bibliotheek en zijn toverlantaarn.

Zaterdag 11 december, 14 uur auditorium

Alexander de Grote, de mythe

Lezing

Na zijn dood is Alexander de Grote een mythe geworden. Van geniaal veldheer met tomeloze eerzucht verandert hij in de middeleeuwen in uitverkoren ridder of sprookjesvorst, wonderlijke avonturen belevend op zoek naar het paradijs. In de lezing van kunsthistoricus Michel Didier komen de bekende confrontaties met onder meer leermeester Aristoteles, hengst Bucephalus, cynicus Diogenes, schilder Apelles en geliefde Kampaspe, bruid Roxana en de Gordiaanse knoop aan bod. En de roemruchte ’duikvlucht’ en ‘hemelvaart’.

Zondag 12 december, 14 uur kerkzaal

Kamerkoor Oktoich

Liturgische concert

Kamerkoor Oktoich onder leiding van Aliona Ovsiannikova brengt Russische liturgische gezangen, onder andere uit de Kersttijd, ten gehore: van eenstemmige Byzantijnse zang tot werken van hedendaagse componisten als Vladimir Dovganj, Roman Ledenjov en Georgi Sviridov.

Woensdag 15 december, 20 uur kerkzaal

Reizend Muziek Gezelschap

Culturele avond

Het Reizend Muziek Gezelschap onder leiding van violist Christiaan Bor presenteert een virtuoos programma met meer Anton Arenski (Pianotrio in d, op. 32) en P.I. Tsjaikovski (Pianotrio in a, op. 50). Musici: Jean-Claude Vanden Eynden, piano / Christiaan Bor, viool / Ella van Poucke, cello.

Zaterdag 18 december, 14 uur auditorium

Russische kerstmis en nieuwjaar

Lezing

Ruslandkenner René Moorman vertelt u alles over de Russische kerst, Vadertje Vorst en over andere Russische gebruiken rondom de donkere dagen van het jaar. Moorman verkent al meer dan 25 jaar Rusland en heeft vele ontmoetingen gehad met de gewone rus en zijn geschiedenis, cultuur en tradities.

Woensdag 22 december, 20 uur auditorium

In de voetstappen van Alexander de Grote: De verovering van Perzië

Culturele avond

Vertoning van het tweede deel van de BBC-documentaire van Michael Wood over Alexanders mars van Griekenland tot India. Duur ca. 60 min., Engelstalig, Nederlandse ondertiteling.

Zaterdag 25 december

Hermitage Amsterdam is op eerste kerstdag gesloten.

Zondag 26 december

Hermitage Amsterdam is geopend tussen 10 en 17 uur.

Woensdag 29 december, 20 uur kerkzaal

Vertelconcert Pauline Viardot (1821–1910)

Culturele avond

Met muziek van Viardot, Chopin en Tsjaikovski

In dit vertelconcert brengen mezzosopraan Petrie Akkerman en pianist Jeroen Liedorp een groot aantal van Pauline Viardots liederen ten gehore. De rode draad van het verhaal is de liefde tussen Viardot en Iwan Tourgeniev. Viardot is getrouwd op het moment dat ze de Russische schrijver ontmoet. Een muzikaal verhaal over de liefde, passie en haar leven.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.